Čína prehrala. Nobelista Liou Siao-po je mŕtvy

Zomrel pod dozorom, lebo hovoril, čo si myslí. Čínsky disident Liou Siao-po (61) je mŕtvy.

13.07.2017 15:47 , aktualizované: 14.07.2017 08:56
Liou Siao-po Foto:
Liou Siao-po na archívnej fotografii z 3. júna 2008 počas interview, ktoré poskytol ešte predtým, ako ho uväznili.
debata (21)

Zabila ho rakovina pečene. Oznámil to Peking. Komunistický režim ho v decembri 2009 odsúdil na 11 rokov väzenia za údajnú podvratnú činnosť. Liou si tak nemohol ani prevziať Nobelovu cenu za mier, ktorú mu udelili v roku 2010. Na slávnostnej ceremónii ho symbolizovala prázdna stolička.

Liou sa vo svojich demokratických aktivitách inšpiroval aj československou Chartou 77. V roku 2008 bol spoluautorom Charty 08, v ktorej spolu s ďalšími disidentmi žiadal demokratizáciu systému. Výsledkom však bolo, že skončil za mrežami a jeho manželka Liou Sia dostala domáce väzenie.
Osud čínskeho disidenta ukazuje na to, ako sú si totalitárne a autoritatívne režimy podobné. Keď Liou získal Nobelovu cenu, jeho manželka ju nemohla prebrať. Pripomenulo to osud nemeckého pacifistu Carla von Ossietzkeho. Ten v roku 1935 sedel v nacistickom žalári, keď mu udelili Nobelovu cenu za mier. Ani jeho rodina si ju nemohla prebrať.

Von Ossietzky zomrel v roku 1938 v gestapáckej nemocnici na tuberkulózu. Čína pre zdravotné dôvody koncom júna Lioua prepustila. Ale v nemocnici ho prísne strážili a nepustili k nemu ani mnohých jeho známych. Peking tiež odmietal prevezenie disidenta do zahraničia, hoci podľa západných lekárov, ktorí ho vyšetrovali, takáto možnosť existovala.

"Nerobila by som porovnávania. Čína je autoritatívna krajina pod vládou komunistickej strany, ktorá porušuje ľudské práva, slobodu prejavu. Ale nedá sa porovnávať s hitlerovským režimom,“ reagovala pre Pravdu Angela Stanzelová, odborníčka na Čínu z Európskej rady pre zahraničné vzťahy. "Západné a európske vlády by však nemali zabudnúť na stovky možno tisíce menej známym zatknutých spisovateľov, právnikov a aktivistov, ktorí sedia v čínskych väzeniach. Mali by sme vytvoriť tlak na Peking, aby sa k nim správal spravodlivo alebo aspoň lepšie ako k Liouovi,“ pripomenula Stanzelová.

"V čase, keď sa Číne darí a vyzerá ako globálny líder, smrť Lioua a jej okolnosti znamenajú pre Peking príšernú stratu tváre. Je to zbytočná a zahanbujúca prehra pre Čínu,“ uviedol pre Pravdu Kerry Brown, profesor čínskych štúdií na Kráľovskej akadémii v Londýne. "Liou odvážne zostal v Číne, keď mnohí iní disidenti odišli do exilu. Po smrti mu už navždy zostala morálna prevaha. Už mu ju nikto nemôže zobrať. Kým žil, bol pre vládu nepríjemný. Po smrti je pre ňu niečo oveľa, oveľa horšie. Je autentický, nedotknuteľný martýr,“ vyhlásil o Liouovi Brown.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #rakovina #Liou Siao-po