Trump pripustil spory s Francúzskom, ocenil dlhoročné spojenectvo

Francúzsko a Spojené štáty sa dohodli na spoločnom postupe pri hľadaní riešenia situácie v Sýrii a budúceho usporiadania v tejto krajine.

13.07.2017 19:53 , aktualizované: 21:07
trump, macron, Foto: ,
Trump strávil v spoločnosti Macrona vo štvrtok v Paríži niekoľko hodín.
debata (22)

Po rokovaní s americkým prezidentom Donaldom Trumpom to vo štvrtok v Paríži vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Trump strávil v spoločnosti Macrona vo štvrtok v Paríži niekoľko hodín. Francúzske médiá rozoberajú okrem iného jeho výroky, ktorými sa pokúšal zložiť kompliment francúzskej prvej dáme Brigitte Macronovej, no vyslúžil si za ne skôr kritiku a posmech na sociálnych sieťach.

V priamom prenose z Trumpovej návštevy, ktorú naživo prenášali na facebookovom profile francúzskej vlády, bolo Trumpa v jednu chvíľu počuť, ako Brigitte Macronovej hovorí, že je „vo veľmi dobrej forme“. Tú istú vetu vzápätí zopakoval aj Macronovi, načo sa otočil naspäť k jeho manželke a povedal: „Nádherná.“

Medzi Francúzskom a USA je nezničiteľné puto

Medzi Francúzskom a Spojenými štátmi americkými je „nezničiteľné puto“, vyhlásil vo štvrtok na návšteve Francúzska americký prezident Donald Trump. Po rokovaní s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Paríži Trump povedal, že hoci medzi týmito dvoma krajinami sa objavia aj „občasné nezhody“, nijako to nenarúša pevné priateľstvo, ktoré sa datuje až do čias Americkej revolúcie koncom 18. storočia.

Trump ocenil francúzske odhodlanie bojovať proti terorizmu a tiež plán nového prezidenta obmedziť štátnu byrokraciu, čo je podľa neho postoj, ktorý zdieľa. Americký prezident sa vyjadril aj k otázke klimatických zmien, ktorá je hlavným problémovým bodom vo vzťahoch Francúzska a USA. Vyhlásil, že hoci Spojené štáty odstúpili od Parížskej dohode o klíme, naďalej chcú bojovať za ochranu životného prostredia.

Macron po rokovaní informoval, že Francúzsko a USA sa dohodli na spoločnom postupe pri hľadaní riešenia situácie v Sýrii a budúceho usporiadania v tejto krajine. Uviedol, že s americkým prezidentom si rozumeli v téme „boja proti globálnej hrozbe a nepriateľom, ktorí sa nás snažia destabilizovať“. Na druhú stranu, témou, v ktorej k žiadnej zhode neprišlo, je podľa neho práve otázka klimatických zmien.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #Donald Trump