Po útoku v Jeruzaleme zomrelo päť ľudí, vrátane troch útočníkov

Traja útočníci v Jeruzaleme v blízkosti svätých miest moslimov a židov začali strieľať a zranili troch izraelské policajtov. Dvom z nich spôsobili ťažké zranenia, ktorým policajti neskôr podľahli. Ďalší policajti všetkých troch ozbrojencov zastrelili.

14.07.2017 08:37 , aktualizované: 11:54
debata (20)

Podľa armádneho rozhlasu sa incident stal pri Chrámovej hore, ktorú moslimovia nazývajú Vznešená svätyňa. Chrámová hora je najposvätnejším miestom judaizmu a podľa sunnitských moslimov je tretím najposvätnejším miestom islamu. Patrí k najviac uctievaným miestam na svete, je ale aj jedným z najspornejších.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Izraelská polícia uviedla, že útočníci boli izraelskí Arabi z mesta Umm al-Fahmi, ktoré leží pri hranici palestínskeho Západného brehu Jordánu. Ozbrojenci začali strieľať skoro ráno pri bráne vedúcej do Starého Mesta, kde v minulosti stál židovský chrám. Moslimovia miesto nazývajú Posvätný okrsok a považujú ho po Mekke a Medine za tretie najvýznamnejšie miesto islamu. Od roku 1967, kedy Izrael obsadil východný Jeruzalem, v ktorom sa Chrámová hora nachádza, sa moslimami spravované sväté miesta zatvárajú len vo výnimočných prípadoch. Piatok je pre moslimov sviatok a konajú sa vždy hojne navštevované modlitby.

Dvaja z policajtov utrpeli ťažké strelné zranenia, jedného zasiahla iba črepina a bol zranený ľahko. Všetci boli hospitalizovaní a dvaja v nemocnici neskôr zomreli. Polícia tiež neskôr zverejnila informácie o útočníkoch, o ktorých pôvodne hovorila len tlač. Išlo o troch mužov z Umm al-Fahmi a všetci nesú meno Džabárín. Jeden mal 29 rokov, zvyšní dvaja 19. Podľa izraelskej polície ani jeden z nich v minulosti nebol zapojený do teroristických aktivít.

Podľa polície všetci traja útočníci k bráne prišli z okrsku Chrámovej hory a zatiaľ nie je jasné, ako tam prenikli so strelnými zbraňami. Okrem pištole sa na mieste našiel aj nôž. Po vypálení striel vbehli muži do jednej z mešít, ale policajti ich prenasledovali a zabili. V okolí Chrámovej hory bežne platia prísne bezpečnostné opatrenia a polícia starostlivo kontroluje najmä mladých Palestínčanov.

Podľa izraelskej tlače sa pri telách našli okrem zbraní aj izraelské doklady a izraelský vodičský preukaz. Všetci strelci boli podľa tlačových správ, ktoré zatiaľ polícia nepotvrdila, izraelskí Arabi, jeden pochádzal z izraelského mesta Umm al-Fahmi, ktoré leží blízko hranice palestínskeho Západného brehu Jordánu. Polícia zisťuje, či sú doklady pravé.

Veliteľ jeruzalemskej polície Jorám Halevi nariadil pre dnešok Chrámovú horu uzavrieť a evakuovať, piatkové modlitby zrušil. Uzavreté budú tiež všetky brány vedúce do jeruzalemského Starého Mesta.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #polícia #jeruzalem