Trump v Paríži ako čestný hosť sledoval vojenskú prehliadku

Americký prezident Donald Trump ako čestný hosť sledoval na parížskej triede Champs-Élysées vojenskú prehliadku, ktorá sa konala pri príležitosti osláv štátneho sviatku Dňa Bastily a tiež k stému výročiu vstupu Spojených štátov do prvej svetovej vojny. Trumpa na tribúne vyhradenej vybraným predstaviteľom osobne privítal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

14.07.2017 10:45 , aktualizované: 13:20
France Bastille Day Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a prezident USA Donald Trump na oslavách Dňa Bastilly.
debata (8)

Trump za sprievodu manželky Melanie prišiel na námestie Svornosti do centra metropoly, kde bola tribúna, okolo 10:00 SEČ. Na mieste ho privítali Macronova manželka Brigitte a tiež francúzsky premiér Édouard Philippe. Krátko potom prišiel aj Macron, ktorý išiel v čele slávnostného vojenského sprievodu. V ňom na uctenie vstupu USA do vojny pochodovali tiež americké jednotky.

V momente, keď pred tribúnou spoločne defilovali zbory americkej armády, námorníctva a námornej pechoty, vzdal Trump vojakom hold salutováním. Niekoľko vojakov pochodovalo v dobových amerických uniformách.

Hneď na úvod približne dvojhodinovej prehliadky preleteli nad Champs-Élysées stíhačky, ktoré vypustili vo vzduchu dymovú clonu vo farbách francúzskej trikolóry. Francúzske letectvo následne predviedlo aj svoje ďalšie stroje, vrátane bojových vrtuľníkov.

Známym parížskym bulvárom pochodovalo vyše 3 700 vojakov, ďalší riadili vyše 200 vojenských vozidiel vrátane obrnených.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a...
Deň Bastily v Paríži.
+29Deň Bastily v Paríži.

Prehliadka sa konala za prísnych policajných opatrení, na bezpečnosť verejnosti dohliadalo približne 3 500 policajtov. Návštevníci museli pred príchodom do vyhradených zón na sledovanie vojenskej slávy prejsť kontrolou tašiek, kabeliek či batohov. Poverení príslušníci vykonávali tiež osobné prehliadky. Situáciu zo vzduchu podľa ministra vnútra sledovali aj dva bezpilotné stroje.

Súčasťou ceremónie bola aj pripomienka teroristického útoku v juhofrancúzskom meste Nice, kde presne pred rokom útočník narazil do oslavujúceho davu. Masaker si vtedy vyžiadal 86 obetí. Vojaci sa v závere defilé pred tribúnou s Macronom a Trumpom zostavili tak, aby zo vzduchu tvorili nápis Nice. Vojenský orchester k tomu zahral pieseň Nissa La Bella (Nádherná Nice), ktorá je považovaná za hymnu tohto letoviska.

Macrona pozval Trumpa na oslavy koncom júna. Americký prezident ponuku prijal, aj keď vzťahy medzi Washingtonom a Parížom nie sú úplne ideálne. Trump už vo štvrtok po stretnutí s francúzskym náprotivkom vyhlásil, že aj napriek občasným rozporom nie je možné narušiť dlhoročné spojenectvo oboch krajín. „Vzťahy s Francúzskom sú silnejšie ako inokedy,“ napísal americký prezident na twitteri.

Macron potom v prejave po skončení vojenskej prehliadky poďakoval Spojeným štátom, že sa pred 100 rokmi rozhodli do svetového konfliktu zasiahnuť. Historici tento krok hodnotia ako zlomový okamih v histórii nielen Európy. „Nás nikdy nič nerozdelí,“ povedal francúzsky prezident.

Trump je v Európe po tretí raz od svojho januárového nástupu do funkcie, vo Francúzsku ako prezident po prvý raz. Kým Trump už odišiel na letisko, aby sa vrátil do vlasti, Macron mieri do Nice, kde sa zúčastní pietneho aktu na spomienke za obeťami teroristického či­nu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #USA #Emmanuel Macron #Donald Trump