NBC: Na stretnutí Trumpa mladšieho bol aj agent sovietskej špionáže

Minuloročných stretnutí Donalda Trumpa mladšieho s ruskou právničkou počas prezidentskej kampane v Spojených štátoch amerických sa zúčastnil aj niekdajší pracovník sovietskej špionáže. Uviedla to americká spravodajská televízia NBC News s tým, že zmienený predstaviteľ odmieta, že by mal v súčasnosti väzby na ruské tajné služby.

14.07.2017 16:42
Donald Trump junior Foto: ,
Donalda Trumpa juniora chcú pre kontroverznú schôdzku s ruskou právničkou vypočúvať výbory Kongresu.
debata (9)

Stanica meno bývalého pracovníka sovietskej špionáže nezverejnila, uviedla len, že je rusko-americký lobista.

Podľa ruských médií ide o istého Rinata Achmetšina, ruského emigranta s ruským a americkým občianstvom. Agentúra BRK napísala, že Achmetšin bol lobista organizácie Human Rights Accountability Global Initiative Foundation (HRAGIF), ktorá bolo vytvorená špeciálne s cieľom dosiahnuť zrušenie takzvaného Magnitského zákona.

Zákon bol v USA prijatý v roku 2012 ako reakcia na smrť ruského audítora Sergeja Magnitského, ktorého údajne dobili dozorcovia v ruskom väzení. Sankciami postihuje ruských politikov, ktorí podľa USA porušujú ľudské práva. Moskva sa dlhodobo snaží o zrušenie tohto zákona. Za jeho odvolanie údajne lobovala aj právnička Veselnická.

Podľa ruskej agentúry Achmetšin odmieta akékoľvek kontakty s dnešnými ruskými výzvednými službami. Hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov povedal novinárom, že Kremeľ Achmetšina nepozná a nemá o ňom nijaké informácie. To isté Peskov prehlasuje o Veselnickej.

Syn amerického prezidenta tvrdí, že sa s Veselnickou minulý rok v júni stretol, pretože mu ponúkla kompromitujúce informácie o vtedajšej demokratickej sokyni jeho otca Hillary Clintonovej, žiadne dokumenty však vraj nezískal. Veselnická takýto účel stretnutia poprela s tým, že chcela hovoriť o Magnitského zákone.

Aféra pre prezidenta Trumpa znamená prehĺbenie škandálu, v ktorom čelí obvineniam, že mu k víťazstvu vo voľbách pomohla Moskva. Trump aj Kremeľ takého závery odmietajú.

Trumpa mladšieho chcú pre kontroverznú schôdzku vypočúvať výbory Kongresu, ktoré vyšetrujú úlohu Ruska v amerických prezidentských voľbách.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump jr. #Natália Veselnická #ruské tajné služby