Útočník v egyptskej Hurghade dobodal dvoch cudzincov, zranil aj Češku

Pri útoku nožom v egyptskom letovisku Hurghada, pri ktorom zomreli dvaja cudzinci, bola zranená aj 36-ročná Češka. Oznámilo to na twitteri české ministerstvo zahraničia s tým, že informáciu potvrdili egyptské úrady.

14.07.2017 16:50 , aktualizované: 21:10
debata (24)

Žena má ľahko poranenú nohu a je hospitalizovaná v miestnej nemocnici, uviedol Černínsky palác. Pražská cestovná kancelária Pantour ČTK potvrdila, že zranenú Češkou je jej klientka.

Agentúra DPA citovala egyptská médiá, podľa ktorých zranené turistky pochádzajú okrem Česka aj z Arménska.

Dostupné informácie o obetiach útoku boli pôvodne neprehľadné.

Zavraždenými turistamu sú dve nemecké ženy, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptského generálmajora Muhamada Hamzávího, ktorý má na starosti bezpečnosť oblasti pri Červenom mori.

Predtým sa objavili správy, že zahynuli dve Ukrajinky. Neskôr agentúra DPA s odvolaním sa na káhirský nezávislý denník Al-Masri Al-Jum informovala, že zranení pochádzajú okrem iného z Česka a z Arménska. Agentúra Interfax s odvolaním sa na ruský konzulát tvrdí, že medzi zranenými je aj Ruska.

„Pani veľvyslankyňa volala do hurghadskej nemocnice, kde jej potvrdili, že tam jedna Češka leží. Ďalšie údaje ale neoznámili, nechceli ani poslať kópiu pasu,“ povedala skôr ČTK hovorkyňa ministerstva zahraničia Michaela Lagronová.

Česká veľvyslankyňa v Egypte Veronika Kuchyňová Šmigolová v Českej televízii večer povedala, že podľa guvernéra oblasti Červené more, kde sa útok odohral, zranenia Češky nie sú vážne.

Bezpečnostné upozornenia pre českých turistov sa podľa nej v tejto chvíli nemenia. „My to musíme všetko zanalyzovať alebo skôr počkať na výsledky vyšetrovania, pretože sa objavili aj informácie, že nešlo v tejto chvíli o teroristický útok, že išlo o spor v potápačskom centre,“ povedala.

Podľa informácií českého ministerstva zahraničia sa útok stal krátko popoludní v hoteli Sunrise v Hurghade.

Podľa prvotných informácií slovenského rezortu zahraničia nie sú medzi obeťami a ani zranenými slovenskí občania.

Egyptskí vyšetrovatelia oznámili, že útočník ozbrojený nožom, ktorý bol zadržaný, priplával k hotelu z verejnej pláže.

Zranených turistov, ktorých podľa svedkov útočník zasiahol do tváre, krku a nôh, previezli do miestnej nemocnice. Motív útoku zostáva zatiaľ nejasný, páchateľa polícia bezprostredne po útoku zadržala.

Útok sa odohral niekoľko hodín po tom, čo pravdepodobne islamskí radikáli v Gíze zastrelili päť egyptských policajtov na kontrolnom stanovišti.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Egypt #Hurghada #Ukrajina #útok nožom #dovolenkári #bezpečnostná hrozba