Čistky v Turecku pokračujú, zo zamestnania prepustili ďalších sedemtisíc ľudí

V predvečer výročia pokusu o puč, pri ktorom minulý rok zahynulo viac ako 250 ľudí, Turecko v piatok oznámilo, že prepustilo zo zamestnania ďalších 7-tisíc ľudí.

14.07.2017 22:56
debata (12)

Podľa oficiálneho zdôvodnenia „bolo zistené, že sa snažili konať proti bezpečnosti štátu alebo boli členmi teroristickej organizácie“. Medzi siedmimi tisíckami prepustených je okrem iného 2 303 policajtov a 302 vysokoškolských profesorov.

Režim tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zo zosnovania minuloročného pokusu o prevrat obvinil exilového duchovného vodcu Fethullaha Gülena, ktorý žije v Spojených štátoch. Erdogan krátko po pokuse o puč požiadal Washington o jeho vydanie, americké ministerstvo zahraničných vecí však oznámilo, že na to nevidí dôvod.

Muž kráča pred stenou v Istanbule, na ktorej sú... Foto: SITA/AP, Lefteris Pitarakis
turecko, prevrat Muž kráča pred stenou v Istanbule, na ktorej sú fotografie ľudí, ktorí zahynuli pri potlačení pokusu o prevrat z 15. júla 2016.

Gülen akúkoľvek spojitosť s pokusom o prevrat odmieta, a naopak tvrdí, že pokus o puč je dielom samotného Erdogana, ktorý si ním chcel pripraviť pole pre vysporiadanie sa s domácou opozíciou.

Erdogan po minuloročnom pokuse o prevrat vystupňoval útlak opozície do nečakaných rozmerov. V rámci následných záťahov proti opozícii, ktoré pokračujú dodnes, bolo uväznených viac ako 50-tisíc ľudí, viac ako 150-tisíc ďalších prišlo z dôvodu svojho politického presvedčenia o prácu.

Uväzneniu sa nevyhli ani opoziční politici vrátane desiatok poslancov prokurdskej opozičnej strany, ktorých Erdoganov režim tiež obvinil z terorizmu, napriek tomu, že strana sa dôsledne zasadzuje za nenásilie.

Poslanca najsilnejšej opozičnej Republikánskej ľudovej strany Enisa Berberoglua zase pred mesiacom odsúdili na 25 rokov odňatia slobody za údajné vyzradenie štátneho tajomstva, ktorého sa mal dopustiť tým, že poskytol opozičným médiám materiály dokazujúce, že turecká tajná služba vojensky podporuje teroristov z Daíšu v Sýrii v ich boji proti kurdským jednotkám.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #pokus o prevrat v Turecku #prevrat v Turecku