Erdogan sľúbil 'zraziť hlavy' strojcom vlaňajšieho pokusu o puč

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo svojom prejave k prvému výročiu neúspešného pokusu o puč ocenil neozbrojených civilistov, ktorí sa pred rokom postavili v uliciach vzbúreným vojakom a sľúbil, že potrestá zradcov.

15.07.2017 19:40 , aktualizované: 16.07.2017 09:58
debata (9)

Zopakoval pritom, že obnoví trest smrti, ak to parlament odhlasuje. Od podpisu príslušného zákona pritom vraj prezidenta neodradí ani kritika zo strany Európskej únie. Pred súd by pučisti podľa Erdogana mali predstúpiť v oranžových kombinézach, ktoré sú symbolom väzňov z americkej väznice Guantánamo na Kube.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo... Foto: Reuters, HANDOUT
erdogan Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo svojom prejave k prvému výročiu neúspešného pokusu o puč v Istanbule.

Erdogan najprv predniesol v sobotu pred polnocou prejav k desaťtisícom ľudí, ktorí sa v Istanbule zúčastnili pochodu k Mostu mučeníkov, aby si pripomenuli výročie pokusu o prevrat.

Pri puči zomrelo okolo 250 ľudí a vyše 2 000 bolo zranených. V krajine platí výnimočný stav, vláda riadi krajinu pomocou dekrétov. Zo zamestnania prepustili viac než 150-tisíc štátnych zamestnancov údajne podporujúcich pučistov. Degradovaných bolo 350 dôstojníkov.

Pochodu pri príležitosti prvého výročia pokusu... Foto: SITA/AP, Emrah Gurel
turecko, pochod, prevrat Pochodu pri príležitosti prvého výročia pokusu o prevrat v Turecku sa v Istanbule zúčastnili desaťtisíce ľudí.

Erdogan: Milióny bránili česť národa

„Ľudia tú noc nemali zbrane, mali vlajky, a čo je dôležitejšie, mali svoju vieru,“ povedal Erdogan. „Som vďačný všetkým občanom, ktorí bránili svoju krajinu,“ dodal.

Prezident uviedol, že 250 ľudí síce prišlo pri pokuse o prevrat o život, ale krajina svoj boj o budúcnosť vyhrala. „Pučisti, ktorí tej noci uzavreli most, chceli ukázať svetu, že majú kontrolu,“ vyhlásil Erdogan. Postavili sa im ale „milióny ľudí, ktorí vyšli do ulíc brániť česť nášho národa“.

Erdogan ďalej pohrozil, že strojcom puču „zrazí hlavy“. „Nikto, kto zradí tento národ, nemôže zostať nepotrestaný,“ uviedol prezident. Pri neskoršom prejave pred parlamentom pri ceremoniáli v Ankare Erdogan povedal, že počíta s obnovou trestu smrti v krajine. „Až (návrh príslušného zákona) prejde parlamentom – a ja verím, že ho parlament schváli – a dostane sa ku mne, bez váhania ho podpíšem,“ povedal.

Je jedno, čo hovorí Hans a George

Obnova trestu smrti by úplne zmarila úsilie Turecka vstúpiť do Európskej únie, podotkla k tomu agentúra Reuters. Táto skutočnosť ale Erdogana vraj odradiť nemôže. „Osobne nevenujem pozornosť tomu, čo hovorí Hans a George,“ uviedol s očividným poukazom na Nemecko a Britániu.

Erdogan tiež vyhlásil, že hovoril o organizátoroch pokusu o prevrat s premiérom Binalim Yildirimom. „Až sa objavia na súde, mali by prísť v kombinézach ako väzni z Guantánama,“ povedal.

Zo zosnovania puču turecké vedenie obviňuje duchovného Fethullah Gülen, ktorý žije v USA a v Turecku má množstvo priaznivcov. Duchovný ale tvrdia, že podiel na pokuse o prevrat nemá.

Živý prenos televízie Ruptly z Istanbulu.

Kritika opozície, Erdogan podkopal demokraciu

„Uplynul práve rok od najtemnejšej a najdlhšej tureckej noci, ktorá sa nakoniec zmenila v jasný deň,“ povedal na mimoriadnej schôdzi poslancom premiér Binali Yildirim. Poďakoval tisícom Turkov, ktorí sa vlani 15. júla vydali do ulíc na výzvu prezidenta, aby pučistov premohli.

Opozícia však v parlamente vládu za jej postup po puči kritizovala a uviedla, že turecká vláda prišla o historickú príležitosť zjednotiť krajinu po nepodarenom puči. Obvinila ju tiež z podkopávanie demokracie.

„Súdnictvo bolo zničené. Namiesto rýchlej normalizácie vytvorili trvalý výnimočný stav,“ vyhlásil na adresu vlády vodca najväčšej opozičnej strany Ľudovej republikánskej strany (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu. Zástupca šéfa prokurdskej Ľudovej demokratickej strany (HDP) Ahmet Yildirim potom kritizoval masové prepúšťanie a zatýkanie poslancov HDP a vytkol vláde, že vykonala druhý prevrat.

Zo zosnovania puču turecké vedenie obviňuje duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v USA a v Turecku má množstvo priaznivcov. Od vlaňajšieho júla turecký režim pozatýkala kvôli údajným väzbám na Gülenovo hnutie viac ako 50-tisíc ľudí. Duchovný ale tvrdí, že podiel na pokuse o prevrat nemá.

Pätnásty júl bol v Turecku na počesť víťazstva nad pučistov vyhlásený štátnym sviatkom. Verejná doprava je cez víkend v Istanbule a Ankare zadarmo. Obe mestá organizujú masové „pochody národnej jednoty“ za účasti tisícov ľudí, na moste cez Bospor v Istanbule sa večer uskutoční pietny akt na počesť obrancov režimu, ktorí počas puču zahynuli.

Poslanci sa vtedy pred bombardovaním museli skrývať v pivnici. Pri puči vojaci nasadili tanky a vrtuľníky, obsadili televízny vysielač a pokúsili sa obkľúčiť letné prezidentovo sídlo.

Zábery z júla 2016, kedy došlo k pokusu o prevrat.
9 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Turecko #pochod #Recep Tayyip Erdogan #pokus o prevrat