V egyptskej Hurgade panujú prísne bezpečnostné opatrenia, útočník konal údajne na príkaz IS

Policajné hliadky sú okolo hotelov i na cestách. Útočník nožom zabil dve Nemky a zranil štyri ženy, medzi ktorými je jedna Češka.

15.07.2017 20:59
debata (12)

Podľa zatiaľ neoverených správ, o ktorých informovala agentúra DPA, udržiaval prostredníctvom internetu kontakty s radikálmi z organizácie Islamský štát (IS). K výsluchu bol prevezený do Káhiry.

DPA s odvolaním sa na káhirské bezpečnostné kruhy napísala, že útočník konal podľa pokynov IS a dostal úlohu zaútočiť na cudzincov. Avšak prokuratúra, ktorá vypočúva útočníka v Káhire, podľa agentúry AP uviedla, že jeho motívy zostávajú nejasné. Ani nie je jasné, či išlo o útok vyšinutého jedinca, zločin či teroristický čin. K útoku sa doteraz nikto neprihlásil.

Aj v hoteli Sunny Days El Palacio útočil muž,... Foto: Reuters, MOHAMED ABD EL GHANY
egypt, hurgada, hotel Aj v hoteli Sunny Days El Palacio útočil muž, ktorého vyčíňanie si vyžiadalo dve obete a štyri zranené ženy.

Nôž si útočník kúpil na mieste

Denník Egypt Independent napísal, že polícia zriadila v Hurgada dodatočné kontrolné stanovištia a prezerá automobily všetkých, kto do letoviska prichádzajú alebo z neho odchádzajú. Hliadky sú tiež okolo hotelov.

Podľa tohto zdroja zaútočil dvadsaťsedemročný Abdar Rahmán Badaví zo severnej provincie Kafr aš-Šajch. Má čistý trestný register, študoval a vo svojom domove mal dobrú povesť. Iné egyptské zdroje ho predtým identifikovali ako dvadsaťosemročného Abdara Rahmána Šamsu Dína.

Zatiaľ sa vie, že do Hurgady prišiel v piatok a až tam si kúpil nôž, ktorým potom útočil. Kúpil si tiež vstupenku na pláž pri jednom z hotelov, tam dobodal tri ženy a potom prešiel na inú pláž a zaútočil na ďalšie tri ženy.

Z príjemného spoločníka vrah

Agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných policajtov opísala, že útočník – absolvent egyptskej univerzity – najprv s Nemkami posedel a hovoril s nimi plynulou nemčinou, než ich napadol kuchynským nožom. Z miesta činu utiekol, prenasledovaný strážnikov, a vo vedľajšom hoteli napadol ďalšie štyri ženy, než ho prenasledovatelia zneškodnili.

Zástupca riaditeľa egyptských turistických kancelárií Múdí Šáir očakáva, že útok ovplyvní záujem turistov. Hotely sú teraz, keď vrcholí sezóna, podľa neho obsadené na 90 percent. Povedal, že vplyv sa začne prejavovať v nedeľu.

Podľa zdrojov agentúry Reuters bol útočník prevezený na výsluch do Káhiry a polícia vypočula aj 15 hotelových zamestnancov, ktorí boli svedkami útoku. Podľa prvých správ sa útočník pri výsluchu priznal, že zdieľal názory islamských radikálov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #bezpečnosť #bezpečnostné opatrenia #Islamský štát #Hurgada