Prejednávanie náhrady Obamacare v Senáte sa znovu odkladá

Dôvodom k novému pozdržaniu je ohlásená absencia republikánskeho senátora Johna McCaina.

16.07.2017 10:35
debata (4)

Vodca republikánskej väčšiny v americkom Senáte Mitch McConnell oznámil nový odklad prerokovania návrhu zákona, ktorý má nahradiť systém zdravotného poistenia bývalého prezidenta Baracka Obamu známy ako Obamacare. Predpokladalo sa, že Senát bude o návrhu rokovať budúci týždeň.

Dôvodom k novému pozdržaniu je ohlásená absencia republikánskeho senátora Johna McCaina, ktorý sa zotavuje z chirurgického zákroku.

Vodca republikánskej väčšiny v americkom Senáte... Foto: SITA/AP, J. Scott Applewhite
Mitch McConnell Vodca republikánskej väčšiny v americkom Senáte Mitch McConnell.

McCain v sobotu oznámil, že budúci týždeň na radu lekárov zostane v Arizone, kde sa bude zotavovať z operácie, pri ktorej mu bola odstránená päťcentimetrová krvná zrazenina nad ľavým okom. Osemdesiatročný senátor sa v minulosti trikrát liečil s rakovinou kože, pripomenuli tlačové agentúry.

V Senáte sa čaká väčší odpor

„Zatiaľ čo sa bude John zotavovať, Senát bude pokračovať vo svojej práci … a pozdrží prerokovanie“ reformy, povedal McConnell. Kedy by sa mal Senát k zdravotnej reforme vrátiť, šéf republikánskej väčšiny neuviedol.

Nahradiť program zdravotného poistenia zavedený bývalým prezidentom Barackom Obamom bolo jedným z hlavných bodov kampane jeho nástupca Donalda Trumpa. Návrh na republikánsku verziu poistenia v máji prešiel Snemovňou reprezentantov, kde majú republikáni výraznejšie väčšinu. V stočlennom Senáte ale zasadá len 52 republikánskych poslancov, a tak je nebezpečenstvo odporu voči reforme podstatne väčšie.

Proti republikánskemu návrhu zákona hodlá hlasovať všetkých 48 demokratov a tiež liberálna republikánska senátorka Susan Collinsová zo štátu Maine a konzervatívny senátor Rand Paul z Kentucky. V prípade rovnosti hlasov rozhoduje stanovisko šéfa hornej komory, ktorým je viceprezident Mike Pence.

Maximálne dvaja „disidenti“

Ani v McCainovej prítomnosti ale podľa agentúry AP nie je schválenie v Senáte isté, pretože vážne výhrady voči textu má ďalších šesť republikánskych poslancov. Viac ako dvoch „disidentov“ vo svojom tábore si senátni republikáni nemôžu dovoliť.

Republikánsky návrh obmedzuje štátne dotácie pre program Medicaid zameraný na podporu sociálne slabých Američanov. Naviedol by tiež amerických zamestnávateľov, aby prestali zdravotné poistenie platiť svojim zamestnancom.

Nezávislé organizácie odhadli, že ak by sa návrh republikánov stal zákonom, o poistenie by počas niekoľkých rokov mohlo prísť okolo 20 miliónov Američanov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #John McCain #zdravotná starostlivosť #Obamacare #Donald Trump #Senát USA