Macron vyzval k obnoveniu mierových rokovaní Izraela a Palestíny

Obnovenie mierových rokovaní s Palestínčanmi by podľa francúzskeho prezidenta viedlo k vzniku dvoch štátov, Izraela a Palestíny, ako riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

16.07.2017 17:59
debata (2)

„Francúzsko je pripravené podporiť každé diplomatické úsilie v tomto smere,“ povedal Macron na tlačovej konferencii v Paríži po rokovaní s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Uistil tiež, že Francúzsko zostáva „ostražité“ ohľadom dohody s Iránom o kontroverznom jadrovom programe Teheránu.

„Zdieľame rovnaké želanie po mierumilovnom Blízkom východe,“ uviedol Netanjahu, bez toho, aby sa zmienil o prípadnom obnovení mierových rozhovorov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo)... Foto: SITA/AP, Stephane Mahe
Macron, Netanjahu Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) po rokovaní s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom vyzval na obnovenie mierových rokovaní s Palestínčanmi.

Rokovania sú prerušené od roku 2014

O oživenie mierového procesu sa pri májovej návšteve Izraela pokúsil už americký prezident Donald Trump, ktorý sa pri tejto príležitosti tiež stretol so šéfom palestínskej autonómie Mahmúdom Abbásom.

Izraelsko-palestínske mierové rozhovory sú prerušené od roku 2014. Jednou z hlavných prekážok dohody je výstavba židovských osád na okupovanom Západnom brehu Jordánu, ktoré by mali byť podľa pôvodných plánov spolu s Pásmom Gazy súčasťou nezávislej Palestíny.

Minulý mesiac Izrael začal výstavbu prvej novej židovskej osady za 25 rokov na Západnom brehu Jordánu. Doteraz Izrael iba rozširoval existujúce osady.

Varovania pred extrémizmom

Netanjahu sa dopoludnia v Paríži zúčastnil pietnej ceremónie na štadióne Vel d'Hiv, odkiaľ pred 75 rokmi nacisti deportovali do vyhladzovacích táborov tisíce Židov. Macron, rovnako ako v roku 1995 jeden z jeho predchodcov Jacques Chirac, uznal plnú zodpovednosť Francúzska za tento čin.

Netanjahu na tlačovej konferencii tiež varoval pred vzostupom extrémistických síl, ktoré „sa snažia zničiť nielen Židov, ale samozrejme aj židovský štát“. Upozornil, že radikálni islamisti sa snažia zničiť ako Západ, tak Izrael, a preto „im musíme čeliť spoločne“.

Proti príchodu Netanjahua do Francúzska v Paríži demonštrovali propalestínski aktivisti, ktorí kritizovali osídľovacú politiku židovského štátu a blokádu Pásma Gazy.

Expert na palestínsku otázku Jean-Paul Chagnollaud pripomenul, že aj Macronovi predchodcovia v Elyzejskom paláci, Nicolas Sarkozy a François Hollande, dúfali v dobré vzťahy s Netanjahuom, ale dosť skoro sa vraj v izraelskom politikovi sklamali.

Pietna ceremónia v Paríži, odkiaľ pred 75 rokmi nacisti deportovali do vyhladzovacích táborov tisíce Židov
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Francúzsko #Blízky východ #Benjamin Netanjahu #Emmanuel Macron