Páchatelia zostrelenia lietadla MH17 musia byť potrestaní, vyhlásil Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyjadril v pondelok nádej, že páchatelia zostrelenia lietadla nad Ukrajinou, pri ktorom prišlo pred troma rokmi o život 298 ľudí, neuniknú trestu.

17.07.2017 13:54
porosenko Foto: ,
Porošenkove sny a realita sa v plnej šírke prejavili aj počas utorkového rokovania s Jensom Stoltenbergom, šéfom NATO, v Kyjeve.
debata (357)

Lietadlo z Amsterdamu do malajskej metropoly Kuala Lumpur zostrelili nad Ukrajinou presne pred troma rokmi, 17. júla 2014. Medzi obeťami boli občania sedemnástich krajín, najviac obetí, až 196, však pochádzalo z Holandska.

Tretie výročie tragédie si v pondelok pripomínajú aj v Holandsku, kde pri tejto príležitosti otvoria za účasti kráľa pamätník obetiam nešťastia neďaleko amsterdamského letiska.

Podľa medzinárodného vyšetrovania zostrelili let MH17 raketou Buk z mobilného odpaľovacieho zariadenia z územia východnej Ukrajiny, ktorú kontrolujú proruské jednotky podporované Moskvou. Odpaľovacie zariadenie bolo podľa vyšetrovania privezené na Ukrajinu z Ruska a okamžite po odpálení rakety ho tam odviezli naspäť.

Moskva zistenia medzinárodného vyšetrovacieho tímu odmieta a tvrdí, že vyšetrovanie je politicky motivované a úmyslom vyšetrovateľov je poškodiť Rusko. Moskva naopak tvrdí, že keďže raketa bola odpálená z ukrajinského územia, zodpovedná je ukrajinská vláda.
357 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko #MH17