Obete ruského Buku pripomenie les

Za každého mŕtveho jeden strom. Tri roky po zostrelení lietadla malajzijských aeroliniek nad východnou Ukrajinou v pondelok neďaleko Amsterdamu odhalili živý pamätník venovaný 298 obetiam tohto stále nepotrestaného zločinu.

17.07.2017 20:00
mh17, pamätník, Foto: ,
Pozostalí po 298 obetiach z boeingu zostreleného nad východnou Ukrajinou hľadajú v novom memoriálnom komplexe pri holandskom Schiphole mená svojich blízkych vygravírované v symbolickom oku hladiacom do neba.
debata

Národný memoriál najväčšej leteckej tragédie v dejinách Holandska, ktoré pri nej prišlo o 196 občanov, v pondelok sprístupnili za prítomnosti kráľovského páru a takmer 2 000 pozostalých zo 16 ďalších krajín pri medzinárodnom letisku Schiphol.

Práve odtiaľ Boeing 777 leteckej spoločnosti Malaysia Airlines 17. júla 2014 vzlietol na cestu do Kuala Lumpuru. Nad Donbasom, kde zúrili boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami, lietadlo zmizlo z radarov.

Evert van Zitjveld, ktorý v troskách boeingu prišiel o dve dospievajúce deti a svokrovcov, sa na úvod pietnej ceremónie poďakoval rodinným pozostalým, že na stretnutie prišli z Austrálie, Malajzie, Británie, Nemecka a ďalších krajín.

„Naši milovaní sa spolu zišli na ceste 17. júla 2014 a tento pamätný les ich symbolicky znova spája,“ povedal. „Vďaka slnku, dažďu a úrodnej zemi stromy rozkvitnú a umožnia našim blízkym žiť v našich srdciach,“ dodal.

Súčasťou pamätníka je 298 stromov jedenástich rôznych druhov, ktoré majú kvitnúť vždy v iný mesiac. Vysadili ich v tvare smútočnej stužky, ktorú bude dobre vidieť z lietadiel vzlietajúcich alebo pristávajúcich na Schiphole.

Navôkol budú vždy v júli kvitnúť slnečnice ako na donbaskom poli, kde boli rozosiate trosky lietadla. V centre pamätníka je amfiteáter s objektom pripomínajúcim oko, ktoré hľadí k nebu. Oceľová doska, ktorá oko z jednej strany chráni, by podľa autorov mala časom zhrdzavieť ako symbol pomalého vývoja žiaľu pozostalých.

Samotný pamätník však príbuzným obetí z letu MH17 útechu ani zadosťučinenie nepriniesol. To, na čom im najviac záleží, je odhalenie a potrestanie páchateľov zločinu. „Naši blízki boli zavraždení a vrahovia si niekde voľne chodia po svete. Musia byť zatknutí, musia sa postaviť pred súd a musia byť potrestaní,“ povedal v mene pozostalých Evert van Zitjveld.

Medzinárodná vyšetrovacia komisia zložená z predstaviteľov piatich krajín zatiaľ v správe uviedla len to, že stroj zostrelila v Rusku vyrobená raketa Buk, vypálená z územia, ktoré ovládali separatisti.

Holandsko, Austrália, Malajzia, Belgicko a Ukrajina sa nedávno dohodli, že vinníci majú byť súdení v Holandsku, a to hoci aj v neprítomnosti. Reagovali tak na ruské veto, ktoré v Bezpečnostnej rade OSN zabránilo zriadeniu špeciálneho medzinárodného tribunálu.

Kým oficiálna vyšetrovacia komisia zatiaľ svoje závery formuluje veľmi opatrne, investigatívna expertná skupina Bellingcat priamo ukázala prstom na vinníka. Podľa 72-stranovej súhrnnej správy, ktorú zverejnila k pondelkovému tragickému výročiu, Buk z výzbroje ruských ozbrojených síl s číslom 332 je „jediným prijateľným kandidátom“ na rolu odpaľovacieho zariadenia, z ktorého bol boeing zostrelený.

Po zásahu malajzijského lietadla, ktoré si povstalci zrejme pomýlili s ukrajinským vojenským strojom, sa mobilné odpaľovacie zariadenie urýchlene vrátilo na územie Ruska s jednou chýbajúcou raketou, tvrdí Bellingcat.

Rusko i separatisti túto verziu dôrazne popierajú. Argument Moskvy, že boeing mohol zostreliť ukrajinský Buk, expertná skupina odmietla. „Niet nijakých dôveryhodných svedectiev o prítomnosti ukrajinských Bukov v oblasti katastrofy,“ píše v správe Bellingcat.

Holandskí pozostalí po obetiach letu MH17 si výročie pripomenuli už aj v nedeľu inštalovaním lavičky pred budovou ruského veľvyslanectva, na ktorú pripevnili tabuľku s nápisom v angličtine: „Čakáme na vyvodenie zodpovednosti a úplné objasnenie“. Text sa končí po rusky slovami „ľudskosť je nad politikou“, čím sa podobne ako v otvorenom liste pokúsili primať Moskvu, aby spolupracovala pri vyšetrovaní a prestala mariť objasnenie zločinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zostrelené malajzijské lietadlo #MH17