Chorvátski a čiernohorskí hasiči ďalej čelia ničivému ohňu, ohrozil aj Split

Hasiči v Chorvátsku a v Čiernej Hore stále pokračujú v boji s rozsiahlymi lesnými požiarmi na pobreží.

18.07.2017 07:32 , aktualizované: 12:30
Chorvátsko, požiar Foto: ,
Hasiči v Chorvátsku bojujú s požiarmi, v pondelok v noci sa nebezpečne priblížil aj k mestu Split.
debata (1)

Dramatická situácia zavládla podľa chorvátskych médií v pondelok neskoro večer v bezprostrednej blízkosti Splitu, ku ktorému oheň dospel hnaný silným vetrom.

Hasiči dúfajú, že Split má už najhoršie za sebou

Požiar sa začal šíriť už v nedeľu večer, niektoré mestské časti Splitu sú momentálne bez dodávky vody a elektriny. Z tohto dôvodu museli turisti opustiť mesto Srinjine, ktoré je neďaleko od Splitu. Bola nahlásená jedna obeť na živote, podľa chorvátskej televízie nie je však ešte potvrdené či príčinou smrti bol požiar. Po tom, ako sa do ventilácie dostal dym úrady evakuovali dva nákupné centrá, uzavreté sú aj niektoré cesty. Z mesta Žrnovnica na východe Splitu boli kvôli šíriacemu sa dymu vysťahované deti a starí ľudia, informoval minister obrany Damir Krstičevič.

Veliteľ hasičov Dražen Glavina podľa médií vyjadril presvedčenie, že najhoršie má už Split za sebou. Pred svitaním bola situácia o niečo lepšia a o šiestej ráno mohlo k zásahu vzlietnuť prvé hasiace lietadlo.

Odhaduje sa, že oheň v okolí Splitu spálil okolo 4 500 hektárov porastu. Napriek silnému vetru, ktorý spôsobuje ťažkosti pri hasení, sa podarilo s využitím lietadiel odkloniť požiar od obytných domov do kopcov. Vypálené sú už tisícky metrov štvorcových borovicových lesov. Obyvateľov dymom zahaleného Splitu vyzývajú miestne úrady nevychádzať z domu, zavrieť okná a šetriť vodou. Taktiež varovali pred približovaním sa k benzínovým čerpadlám, ktoré vybuchovali v blízkosti požiaru.

V prípade potreby požiada Chorvátsko o pomoc EÚ

S ohňom bojuje viac ako štyristo hasičov a sto vojakov, podľa chorvátskych médií pomáhajú hasiť aj domáci, ktorím sa napríklad podarilo zachrániť jednu trafostanicu. Vo futbalovej aréne v Splite bol vytvorený dočasný tábor pre prípad potrebnej evakuácie. V Dalmácii, čo je južná oblasť Chorvátska, sa šíri okolo dvadsať malých požiarov. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Premiér Andrej Plenkovič povedal, že v prípade potreby bude žiadať Chorvátsko o pomoc pri hasení Európsku úniu.

Stovkám hasičov na niektorých miestach pomáha tiež armáda. Podľa chorvátskej štátnej televízie je tomu tak napríklad pri Splite.

Pomáhajú aj vojaci

Chorvátske pobrežia, ktoré patria k obľúbeným letným destináciám, lesné požiare cez prázdniny sužujú často. Tie tohtoročné sú podľa agentúry AP považované za jedny z najhorších. Cez víkend pri chorvátskom pobreží horelo približne 350 hektárov lesa, uviedla HINA.

Čierna Hora v problémoch

Okrem Chorvátska zúria požiare aj v Taliansku, Španielsku a na Čierne Hore, kde sa oheň šíri aj v obytných oblastiach a kempoch.

V Čiernej Hore vypukol požiar už v nedeľu a šíril sa celé pondelok na polostrove Luštica pri vstupe Kotorským zálivu z Jadranského mora.

Úrad pre mimoriadne situácie pri ministerstve vnútra podľa televíznej stanice Vijesti oznámil, že situácia v tejto oblasti je veľmi kritická, a ak sa doterajší silný vietor nezmierni, dospejú čoskoro plamene k ľudským obydliam. „V tejto chvíli nie je ohrozené obyvateľstvo ani obytné objekty, ale situácia sa mení z hodiny na hodinu. Je možné, že bude opäť potreba evakuovať ľudí,“ oznámil úrad vo vyhlásení.

Minister vnútra Mevludin Nuhodžić podľa podgorických novín Vijesti oznámil, že vláda požiadala o medzinárodnú pomoc stredisko pre mimoriadne situácie pri Európskej komisii.

V pondelok už muselo byť z niektorých obcí evakuovaných niekoľko stoviek obyvateľov a turistov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oheň #požiar #Chorvátsko #Čierna Hora