Vyjednávanie brexitu - o ľuďoch i peniazoch

A teraz už naostro. Vyjednávacie tímy EÚ a Británie sa pustili do druhého kola rokovaní o kľúčových bodoch rozvodovej zmluvy - právach občanov EÚ v Británii po brexite, ale aj o finančných záväzkoch Británie voči EÚ. "Teraz sa dostávame k jadru veci," vyhlásil hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier po privítaní britského ministra pre brexit Davida Davisa v Bruseli.

18.07.2017 07:40
David Davis, Michel Barnier Foto: ,
Britský minister pre brexit David Davis (vľavo) a hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier (vpravo) začali druhé kolo rokovaní o podmienkach Brexitu.
debata

Po prvom kole vyjednávaní sa podľa Barniera rokovania dostávajú ku konkrétnym oblastiam. Londýn v úvodnom kole súhlasil s predstavou EÚ o štruktúre rokovaní, teda s pravidlom – najskôr podstatné body zmluvy o brexite a až potom vyjednávanie o budúcich vzťahoch. Až keď sa podľa predpokladov do jesene dosiahne „významný pokrok“, potom môže Barnier dostať od členských štátov EÚ mandát na debatu o budúcich vzájomných vzťahoch EÚ a Británie po brexite. V nej pôjde o rokovania o obchodnej dohode, ale aj o spolupráci v oblasti obrany a bezpečnosti či školstva.

Podľa Deutsche Welle dohodnutý postup sa považuje za prvý ústupok zo strany hlavného britského vyjednávača Davisa. Ten chcel pôvodne vyjednávať rozvodovú zmluvu a zároveň budúcu obchodnú dohodu. Cez víkend navyše dvaja britskí ministri naznačili, že Londýn sa už prikláňa aj k dohode o prechodnom období, kým bude uzatvorená nová zmluva. Nie všetci členovia britskej vlády s nimi však súhlasia.

Britániu však tlačí čas. Dva roky do jej odchodu z EÚ sa začali počítať koncom marca a vystúpenie z EÚ bez dohody a prístupu na jej spoločný trh by malo na britskú ekonomiku ničivé dôsledky.

Druhé kolo vyjednávaní sa týka troch oblastí. V otázke zachovania práv občanov EÚ v Británii po brexite nie je EÚ spokojná s britským návrhom, ktorý z pohľadu Bruselu nedáva občanom EÚ dostatočnú právnu istotu. Preto chce, aby arbitrom v sporných prípadoch bol Súdny dvor EÚ, čo zas Londýn odmieta. V Británii žijú približne tri milióny občanov EÚ, naopak, v iných štátoch EÚ žije 1,5 milióna Britov.

Kľúčová bude otázka finančného vyrovnania. Brusel v prvom rade žiada Londýn, aby uznal svoje finančné záväzky voči EÚ, potom sa bude rokovať o spôsobe výpočtu konkrétnej sumy. Podľa nemenovaných zdrojov je Barnier dokonca pripravený rokovania prerušiť, ak Davis jednoznačne neuzná, že Londýn má voči EÚ finančné záväzky.

Tretia oblasť, ktorou sa vyjednávači zaoberajú, sa týka budúcich vzťahov a hraničného režimu medzi Írskom a Severným Írskom. Znovuvytvorenie hranice na rozdelenom ostrove by nebolo v záujme ekonomiky, ale ani mierového procesu.

O výsledkoch začatého druhého kola vyjednávaní majú byť členské štáty EÚ informované vo štvrtok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit