Trump sa vyhráža venezuelskému prezidentovi Madurovi sankciami

Americký prezident Donald Trump sa vyhráža Venezuele ekonomickými sankciami. Jej prezidenta Nicolása Madura označil za zlého vodcu, ktorý sníva o tom, že bude diktátorom.

18.07.2017 08:15
maduro Foto: ,
Venezuelský prezident Nicolás Maduro podľa Trumpa sníva o tom, že bude diktátorom.
debata (12)

Informovali o tom agentúry Reuters a AFP. Trump tak reaguje na plán venezuelskej vlády zriadiť Ústavnodarné zhromaždenie, ktorý v nedeľňajšom neoficiálnom referende odmietlo viac ako sedem miliónov Venezuelčanov.

„Venezuelský ľud včera ukázal, že podporuje demokraciu, slobodu a právny štát. Ale ich silné a odvážne akcie si stále nevšíma zlý líder, ktorý sníva o tom, že sa stane diktátorom,“ povedal Trump.

Zriadenie Ústavnodarného zhromaždenia kritizuje venezuelská opozícia. Kabinet chce podľa kritikov týmto novým orgánom nahradiť parlament, v ktorom má opozícia väčšinu, a hodlá posilniť diktatúru prezidenta Madura.

Nedeľný plebiscit bol reakciou na plán vlády usporiadať 30. júla voľby do Ústavnodarného zhromaždenia. Opozícia bude tieto voľby bojkotovať ako nedemokratické, pretože spôsob ich konania stanovil prezidentský dekrét a volebná komisia naklonená vláde.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #Venezuela #Donald Trump