Trumpov plán zrušiť Obamacare v Senáte neprejde, proti sú ďalší republikáni

Snaha amerického prezidenta Donalda Trumpa zrušiť systém zdravotného poistenia bývalého prezidenta Baracka Obamu utrpela v pondelok ďalší, možno smrteľný úder.

18.07.2017 08:57
debata (1)

Dvaja senátori sa postavili proti republikánskemu návrhu na novú reformu. Trump tak prakticky stratil šancu na presadenie svojho plánu v najvyššej komore Kongresu, hoci zrušenie a náhrada Obamových zmien boli jednou z jeho hlavných predvolebných sľubov.

Ku dvom najstarším republikánskym odporcom zákona Susan Collinsovej a Randovi Paulovi pribudli senátori Mike Lee a Jerry Moran. Obaja svoje rozhodnutie oznámili v pondelok v noci na twitteri. Republikáni majú v Senáte 52 kresiel, na schválenie reformy je potrebných najmenej 50 hlasov. Proti Trumpovej reforme sú všetci demokrati.

„Teraz je bohužiaľ jasné, že úsilie zrušiť a okamžite nahradiť nefunkčnú Obamacare nebolo úspešné,“ vyhlásil Mitch McConnell, vodca republikánskej väčšiny v Senáte. Konštatovanie neúspechu je tvrdým úderom pre Trumpa i celú Republikánsku stranu, ktorá sedem rokov hovorila, že s reformou nazývanou Obamacare skoncuje akonáhle ovládne Kongres a Biely dom.

Ďalší postup republikánov je podľa agentúry AP nejasný. Trump poslal do twitteru správu s návrhom, aby Kongres Obamov projekt okamžite zrušil a začal na novom návrhu zdravotného poistenia pracovať od úplného začiatku. Demokrati by sa podľa neho mali pripojiť k tejto snahe.

Návrh podporuje aj McConnell, ktorý sa pokúsi presadiť v Senáte zákon o zrušení Obamovej reformy s tým, že bezbolestný prechod na nový systém zaistí dvojročné prechodné obdobie.

Podľa agentúry AP republikáni taký plán prijmú len sotva. Pred niekoľkými mesiacmi republikánski senátori podobný návrh odmietli v súvislosti s tým, že zrušenie Obamacare bez okamžitej náhrady by vyvolalo chaos.

Vplyvný republikánsky senátor John McCain, ktorý sa zotavuje z chirurgického zákroku v domovskej Arizone, chce nájsť východisko v spolupráci s demokratmi. „Kongres sa musí vrátiť k bežnému postupu, usporadúvať rokovania, vypočuť si názory oboch strán a schvaľovať zákon, ktorý konečne poskytne Američanom prístup ku kvalitnému a dostupnému zdravotnému poisteniu,“ uviedol McCain vo vyhlásení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Obamacare #Donald Trump