Vo Vatikáne sa začal proces pre spreneveru peňazí nemocnice

Vo Vatikáne sa začal súd s bývalým predsedom nadácie rímskej detskej nemocnice Giuseppem Profitim a jej niekdajším pokladníkom Massimo SPIN. Muži sú obžalovaní zo sprenevery zverených peňazí, informovala dnes agentúra AP.

18.07.2017 14:08
vatikánska nemocnica, sprenevera Foto: ,
Detská nemocnica Bambino Gesú prišla o 422 tisíc eur.
debata

Podľa vatikánskeho štátneho zástupcu obžalovaní pripravili nadáciu o sumu 422-tisíc eur. Financie určené rímske pediatrickej nemocnici Bambino Gesu (Ježiško), ktorá patrí Vatikánu, použili na rekonštrukciu bytu kardinála Tarcisia Bertoneho. Z renovácie údajne navyše profitovala stavebná firma známeho oboch mužov.

Bertone, ktorého meno v obvineniach nefiguruje, bol v čase pontifikátu Benedikta XVI. štátnym sekretárom, teda jedným z najmocnejších mužov vo Vatikáne. Z funkcie bol odvolaný v roku 2013, osem mesiacov po zvolení súčasného pápeža Františka.

Meno kardinála Bertoneho v obvinení nefiguruje,... Foto: SITA, Alessandra Tarantino
Kardinál Tarcisio Bertone Meno kardinála Bertoneho v obvinení nefiguruje, z odcudzených peňazí však rekonštruovali práve jeho byt.

Bertone tvrdí, že o sprenevere peňazí nevedel. V roku 2015 ale venoval nemocnici 150-tisíc eur, aj keď vtedy oznámil, že nejde o náhradu za spreneverené peniaze, ale o dobrovoľný dar.

Profiti priznal, na aký účel boli peniaze použité, no povedal tiež, že keďže išlo o investíciu, nadácia spravujúca nemocnicu získala právo zrenovovaný byt používať na svoje podujatia na získavanie financií pre nemocnicu.

Obžalovaným mužom hrozí trest odňatia slobody od troch do piatich rokov a pokuty vo výške od 5000 eur.

Luxusný Bertoneho byt má 300 metrov štvorcových a bývalý štátny sekretár jeho veľkosť odôvodnil tým, že tam s ním bývajú rádové sestry, ktoré mu pomáhajú.
debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #sprenevera #nemocnica Bambino Gesu