Obetí násilia v chrámovom zbore v Regensburgu bolo najmenej 547

Obeťou fyzického násilia, ale aj sexuálneho zneužívania sa stalo prinajmenšom 547 členov slávneho chlapčenského zboru Regensburskí chrámoví vrabci (Regensburger Domspatzen). Vyplýva to zo záverečnej správy, ktorú dnes predstavil právnik Ulrich Weber poverený vyšetrovaním kauzy.

18.07.2017 14:55
Regensburger  Domspatzen, zbor, zneužívanie, deti Foto: ,
Spoluvinu na násilí, ktorého sa učitelia a kňazi na deťoch dopúšťali, má podľa záverečnej správy aj brat emeritného pápeža Benedikta XVI. Georg Ratzinger, ktorý zbor viedol v rokoch 1964 až 1994.
debata (2)

Ešte na začiatku minulého roka sa pritom odhadovalo, že obeťou násilia zo strany kňazov a učiteľov bolo v zbore východobavorského mesta okolo 230.

K násiliu dochádzalo podľa správy od roku 1945 do začiatku 90. rokov minulého storočia predovšetkým v prípravke, ale aj medzi žiakmi regensburgského gymnázia. Mnoho detí podľa Webera vnímalo školu ako „väzenie, peklo a koncentračný tábor“, niektorí líčia svoje školské roky ako „najhoršie obdobie svojho života plné strachu, násilia a bezmocnosti“.

Prípad zneužívania v preslávenom detskom zbore sa dostal na verejnosť v roku 2010, keď Nemeckom otriasala séria škandálov okolo sexuálneho násilia na najrôznejších katolíckych školách a internátoch, ku ktorému údajne dochádzalo predovšetkým v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Podobné obvinenia sa vtedy objavili aj v Holandsku, Rakúsku, Švajčiarsku a v Írsku. V Regensburgu sa právnik Weber sústredil na prípady od konca druhej svetovej vojny do začiatku 90. rokov minulého storočia.

Spoluvinu na násilí, ktorého sa učitelia a kňazi na „vrabcoch“ dopúšťali, má podľa záverečnej správy aj brat emeritného pápeža Benedikta XVI. Georg Ratzinger, ktorý zbor viedol v rokoch 1964 až 1994. Ratzinger v minulosti niekoľkokrát poprel, že by o prípadoch zneužívania členov zboru vedel. K poslednému z nich pritom malo dôjsť až v roku 1992.

Podľa Webera možno pápežovmu bratovi vyčítať to, že napriek povedomiu o praktikách vnútri zboru nijako nezasiahol. V zbore podľa neho o násilí na deťoch vedeli takmer všetci, panovala v ňom však „kultúra mlčania“. Hlavným cieľom bolo chrániť dobrú povesť chóru.

Všetky činy, ktorých sa dospelí na deťoch v regensburskom zbore dopustili, sú podľa Webera premlčané. Postihnutí by mali byť ale odškodnení sumou vo výške až 20-tisíc eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #zneužívanie detí #Regensburg #Regensburger Domspatzen