Orbán sľúbil Netanjahuovi, že antisemitizmus v Maďarsku už nepripustí

Maďarský premiér Viktor Orbán povedal izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, že Maďarsko sa v 20. storočí dopustilo zločinov na Židoch, ale v budúcnosti antisemitizmus už nikdy nebude tolerovať.

18.07.2017 14:44
Benjamin Netanjahu, Viktor Orbán Foto: ,
Na oficiálnej návšteve Maďarska sa izraelský premiér Benjamin Netanjahu stretol s maďarským kolegom Viktorom Orbánom.
debata (4)

Netanjahu je prvým vysokým predstaviteľom Izraela, ktorý navštívil Maďarsko po páde tamojšieho komunistického režimu v roku 1989.

„Toto sa už nikdy nemôže opakovať“, pretože Maďarsko „bude chrániť všetkých svojich občanov“, citovala agentúra AP vyjadrenie Orbána k „chybám“ a „hriechom“ svojej krajiny v minulosti voči Židom. Pripomenula pritom, že počas holokaustu v čase druhej svetovej vojny bolo povraždených okolo 500-tisíc maďarských Židov.

Netanjahu po stretnutí so svojím maďarským náprotivkom povedal, že ho Orbán jednoznačne uistil o tom, že maďarská vláda stojí pri židovskom ľude. To sú podľa izraelského premiéra „dôležité slová“ vzhľadom k antisemitským tónom, ktoré podľa kritikov zazneli v nedávnej billboardovej kampani maďarskej vlády zameranej proti miliardárovi a filantropovi Georgovi Sorosovi a ktoré znepokojili židovskú obec v Maďarsku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Izrael #Viktor Orbán #antisemitizmus #Benjamin Netanjahu