Káhira tvrdí, že zlikvidovala prominentného radikála z IS

Egyptské bezpečnostné zložky na severe Sinajského polostrova zabili prominentného prívrženca samozvaného Islamského štátu (IS). Zastrelený extrémista sa zrejme podieľal na nedávnych útokoch na policajtov a vojakov na Sinaji. S odkazom na oznámenie egyptského ministerstva vnútra o tom informovala agentúra Reuters.

18.07.2017 22:17
debata

Extrémista Ahmad Hasan Ahmad Nasu, známy ako Ghandúr Masrí, bol zastrelený v meste Aris, kde sa skrýval v rozostavanom dome, tvrdí Káhira. Jeho komplic z miesta utiekol. Podľa úradov sa Masrí podieľal na niekoľkých útokoch na Sinaji a zároveň regrutoval nových radikálov.

Islamisti, ktorých cieľom je zvrhnutie vlády prezidenta Abdala Fattaha Sísího, znásobili útoky na Sinajskom polostrove v roku 2013 po zvrhnutí vtedajšieho prezidenta Muhammada Mursího.

Egyptské úrady pripisujú zodpovednosť za zabitie stoviek policajtov a vojakov na Sinajskom polostrove teroristickej organizácii Sinajská provincia, ktorej členovia v novembri 2014 prisahali vernosť vodcovi IS Abu Bakrovi Bagdádímu. Začiatkom mesiaca prišlo na Sinaji pri útoku na bezpečnostné zložky o život 23 egyptských vojakov. K činu sa prihlásili prívrženci IS.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Islamský štát