Putin sa s Trumpom v Hamburgu stretol dvakrát - oficiálne a tajne. Prezident USA to poprel

Americký prezident Donald Trump a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin mali počas summitu veľkých ekonomík G20 v Hamburgu ešte jednu, doteraz neoznámenú schôdzku.

19.07.2017 07:29 , aktualizované: 09:57
debata (41)

Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Bieleho domu.

Obaja prezidenti sa na summite G20 vôbec prvýkrát osobne stretli popoludní 7. júla a rokovali viac ako dve hodiny. Podľa ministrov zahraničia v rade tém, ako sú kybernetická bezpečnosť alebo nutnosť stabilizácie Sýrie, obaja štátnici našli spoločnú reč, v náhľade na riešenie krízy na Kórejskom polostrove sa ale ich názory líšili.

Predstaviteľ Bieleho domu podľa Reuters neupresnil, ako dlho druhá schôdzka trvala, ani čoho sa týkala. Agentúra TASS poznamenala, že o druhej schôdzke oboch prezidentov najprv informoval predseda prestížnej poradenskej spoločnosti Euroasia Group Ian Bremmer, podľa ktorého sa neskoršie, neoficiálne rokovanie odohralo ten istý deň večer a trvalo asi hodinu.

Rozhovor išiel cez Putinovho tlmočníka

Americké médiá upozornili, že Trump pri dialógu s Putinom nemal amerického tlmočníka a že rozhovor sprostredkovával len Putinov tlmočník. Podľa stanice CNN je to proti bezpečnostným pravidlám, pretože o obsahu rokovaní nie je nič známe a jediný, kto obsah pozná, je ruský tlmočník. Pri rozhovore, ktorý trval asi hodinu, neboli prítomní žiadni poradcovia.

Americká skupina mala v tej chvíli k dispozícii len tlmočníka, ktorý vedel japonsky, nie rusky.

Trump bol totiž pri stole usadený vedľa japonského premiéra Šinzóa Abeho a jeho ženy. Jeho manželka Melania sedela vedľa Putina. Podľa verzie Bieleho domu sa Trump ku koncu večera zdvihol, podišiel za manželkou a začal hovoriť s Putinom.

Trump večeru poprel – na twitteri

„Baviť sa s politikmi je nielen úplne normálne, ale je to aj súčasť prezidentových povinností,“ uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu, v ktorom je stretnutie označené za „krátky rozhovor“.

„Tá falošná správa o tajnej večeri s Putinom ma znechucuje. Nemecká kancelárka pozvala všetkých politikov a ich partnerov. Tlač to vedela!“ napísal Trump na twitteri. V druhej jeho reakciu stojí:

„Falošné správy sú stále väčší a väčší podvod. Zlovestná sa tak zdá aj večera usporiadaná pre 20 najvyšších politikov sveta!“

Americké médiá však upozorňujú, že správou nie je večera, ale neoznámená súkromná Trumpova konverzácie s Putinom. Analytik CNN John Kirby, ktorý pracoval ako hovorca ministerstva zahraničia za vlády Baracka Obamu, povedal, že neformálne stretnutia nie sú nezvyčajné, avšak najmä v prípade Putina je nezvyklé, aby nebol prítomný americký tlmočník a niekto z rezortu národnej bezpečnosti.

USA teraz nemajú k dispozícii presný prepis obsahu konverzácie ani záznam. „To budú mať len Rusi, a to nie je dobre,“ dodal Kirby.

Putin pred niekoľkými dňami o svojich dojmoch zo stretnutia uviedol, že Donald Trump je otvorený človek, ktorý vie počúvať a reagovať na tvrdenia oponenta.

„Čo ma trochu udivilo, čo som od neho nečakal a čo považujem za veľmi dôležité pre človeka angažujúceho sa verejne a politicky, je skutočnosť, že vie počúvať,“ povedal ruský prezident.

„Keď sa mu niečo nepáči, keď s niečím nesúhlasí, kladie otázky, reaguje na tvrdenia partnera. Je to dôležité a podľa mňa pozitívne … Ak by takýto dialóg pokračoval, je nádej, že sa bude rozvíjať,“ zhrnul ruský vodca svoje dojmy.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #Hamburg #Donald Trump #summit G20