Americkým veľvyslancom v Rusku sa má stať Jon Huntsman

Americký prezident Donald Trump oznámil zámer vymenovať bývalého guvernéra štátu Utah Jona Huntsman za veľvyslanca Spojených štátov v Rusku.

19.07.2017 07:41
USA, Rusko, Jon Huntsman Foto: ,
Novým americkým veľvyslancom v Rusku sa má stať Jon Huntsman.
debata (3)

Oznámili to tlačové agentúry, pripomínajúce, že ostrieľaný diplomat sa má ujať moskovskej misie v čase, keď americko-ruské vzťahy kazí vyšetrovanie vzťahov medzi ruskými predstaviteľmi a Trumpovým štábom počas kampane pred vlaňajšími prezidentskými voľbami.

Ak Huntsmanovo vymenovanie schváli Senát, ujme sa vedenia veľvyslanectva v Moskve na jeseň, keď v ruskej metropole skončí doterajší veľvyslanec John Tefft, poznamenala agentúra Interfax. Republikán Huntsman v minulosti už dvakrát ako veľvyslanec pôsobil najprv za prezidenta Georgea Busha mladšieho v Singapúre, neskôr za Baracka Obamu v Číne. V roku 2012 kandidoval na prezidenta, krátko sa o ňom uvažovalo ako o Trumpovom ministrovi zahraničných vecí.

Biely dom oznámil Huntsmanovu nomináciu krátko po tom, čo potvrdil, že sa Trump na okraji júlového summitu skupiny veľkých ekonomík G20 v Hamburgu stretol so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom dvakrát. Nešlo však vraj o nejakú separátnu schôdzku, ale obaja prezidenti sa porozprávali počas večere, usporiadanej pre svetových vodcov a ich manželky. Ale „konverzáciu nad múčnikom“ vraj nemožno považovať za stretnutie.

Až doteraz sa vedelo o jedinom stretnutí oboch prezidentov, ktoré sa z pôvodne plánovanej polhodinky pretiahlo na viac ako dve hodiny. Išlo o vôbec prvé osobné stretnutie Trumpa a Putina.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #Jon Huntsman