Chorvátsky Split sa pred ohňom ubránil, minister takmer pohorel

Na dalmátskom pobreží, v dovolenkovom raji, kde sa rekreujú aj tisíce Slovákov, pokračuje zápas s plameňmi. Až štrnásť lesných požiarov súbežne sužuje prímorské oblasti Chorvátska.

19.07.2017 09:00
debata (1)

Ten najnebezpečnejší, pri ktorom v noci na utorok plamene z dvoch strán hrozivo oblizovali kraj Splitu, sa však podarilo zastaviť. Chorvátske médiá včera nadšene oslavovali záchranu 210-tisícového druhého najväčšieho mesta krajiny. Nervozita však nepoľavila a zachvátila aj politické špičky. Jej obeťou sa bezmála stal aj vicepremiér a minister obrany Damir Krstičevič.

Za 36 rokov svojej kariéry som ešte nikdy nevidel taký požiar. Boj s ním zrejme potrvá ešte celé dni.
jeden zo zasahujúcich hasičov

Veľký požiar sa k Splitu priblížil nečakane. Prihnal ho nezvyčajne silný severák. Ohrozené boli tri mestské štvrte. Mesto zahalil dym, na viacerých miestach vypadla elektrina a prerušili sa dodávky vody. Hasiči museli celú noc brániť domy v predmestských obciach Strožanac a Podstrana. Asi osemdesiat ľudí, prevažne požiarnikov, skončilo v starostlivosti lekárov pre otravu z hustého dymu. Nik sa však vážnejšie nezranil.

Spontánne sa do boja s plameňmi zapojili aj samotní obyvatelia Splitu, medzi nimi aj fanúšikovia futbalového klubu Hajduk, ktorých sa na výzvu šíriacu sa na sociálnej sieti za pol hodiny zišlo pri obrane jednej trafostanice bezmála päťsto.

Horiaci borovicový les na okraji obce Mravince... Foto: Reuters, ANTONIO BRONIC
požiar, split, borovicovy les, Split, chorvatsko Horiaci borovicový les na okraji obce Mravince neďaleko Splitu v noci na včera.

Celoštátny šéf požiarnikov Ante Sanader pre televíziu HTV povedal, že hasiči bezchybne reagovali na situáciu, ale mali to nesmierne ťažké, lebo v silnom vetre sa plamene šírili bleskovo a na niektorých miestach šľahali až do výšky 15 metrov. „Za 36 rokov svojej kariéry som ešte nikdy nevidel taký požiar. Boj s ním zrejme potrvá ešte celé dni,“ citovala agentúra HINA jedného zo zasahujúcich hasičov.

Úrady vyjadrili presvedčenie, že po katastrofickej noci má Split už najhoršie za sebou. Zlom prinieslo nasadenie výkonných požiarnických lietadiel, ktoré v pondelok pre zlé poveternostné podmienky nemohli vzlietnuť. Tieto špeciálne kanadské vodné bombardéry vychrstli do ohňa tisíce ton morskej vody a zatlačili líniu požiaru od mesta späť do kopcov, kde s nimi budú musieť bojovať ešte niekoľko dní.

Oheň v okolí Splitu spálil celkovo okolo 4 500 hektárov porastu vrátane borovicových lesov a olivovníkových hájov. Chorvátske médiá zverejnili apokalyptické zábery z dronov, na ktorých vidno obrovské sivočierne plochy spáleniska.

Zábery agentúry Reuters z požiarov v okolí Splitu.

Do boja s požiarmi sa v Chorvátsku zapojilo 380 hasičov a 438 príslušníkov ozbrojených síl. Vojaci však prišli hasičom na pomoc až včera, čo sa nepozdávalo prezidentke Kolinde Grabarovej Kitarovičovej. Podľa nej zlyhala komunikácia medzi miestnymi úradmi, hasičmi a armádou.

„Musíme z toho vyvodiť vážne ponaučenie. To je to, čo celý čas hovorím. Potrebujeme spájanie síl a koordináciu. Ozbrojené sily sa možno mohli objaviť aj skôr v teréne, lebo rozsah požiaru bol taký, že bola potrebná každá ruka. Myslím si, že vojakov bolo potrebné zrejme poslať skôr,“ citovala prezidentku HINA.

Ministra Krstičeviča sa kritika, ktorú považuje za nespravodlivú, veľmi dotkla. „Viac už nie som ministrom, odstupujem,“ povedal pre portál denníka Jutarnji list. Za oneskorenie sa necíti zodpovedný, lebo ako pripomenul, vojaci môžu zasiahnuť až na požiadanie hlavného náčelníka hasičov, prípadne na príkaz hlavy štátu. „Prezidentka je najvyššia veliteľka ozbrojených síl, aj ona v ktorúkoľvek chvíľu mohla žiadať zapojenie armády,“ vyčítal hlave štátu. „Vojaci obetavo zachraňovali, čo sa zachrániť dalo. Ak však niečo nebolo v poriadku, nech ma odvolajú,“ dodal.

Prezidentka neskôr ministra obrany pochválila za obetavosť pri boji s požiarom a jeho odstúpenie označila za nemysliteľné. Rezignáciu Krstičeviča odmietol prijať aj premiér Andrej Plenkovič, ktorý uhasenie plameňov pred bránami Splitu označil za veľké víťazstvo. „Najdôležitejšie je, že neutrpel ani jeden strategický objekt. Tu blízko je raketová základňa,“ vyhlásil po obhliadke situácie v Splite. „Nevyhorela. Nebola poškodená jediná nemocnica, škola, kostol. Popolom ľahlo len asi desať prevažne neobývaných budov. Nik nezomrel. Splitská nemocnica prijala len 16 ľudí,“ citoval predsedu vlády portál novín Jutarnji list.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Chorvátsko #lesné požiare #Split