Britská premiérka Mayová kolegom: Nevynášajte

Za iných okolností by to boli len vnútrostranícke žabomyšie vojny. Tentoraz však ide o budúcnosť Británie a jej vzťahov s EÚ po brexite.

19.07.2017 10:00
debata (1)

Spory vnútri britskej vlády sa dostali do takej fázy, že premiérka Theresa Mayová žiada spolustraníkov v Konzervatívnej strane, aby prestali s únikmi informácií, a členov vlády vyzýva na jednotu.

Nebude to mať nijaký účinok… Viem, prečo to robia… Brúsia si zuby na Mayovej miesto.
konzervatívec Michael Heseltine

„Ako krajina potrebujeme ukázať silu a jednotu a tá sa začína za stolom kabinetu,“ citoval slová premiérky ministrom jej hovorca. Niektorí ministri podľa nej neberú svoju zodpovednosť vážne. Na výber „som ja alebo Jeremy Corbyn (šéf opozičných labouristov)“, povedala zas na straníckom stretnutí.

V Londýne je teraz aj minister pre brexit David Davis, ktorý sa tam ponáhľal z Bruselu, kde prebieha vyjednávanie o podmienkach brexitu. Ako šéf britského vyjednácieho tímu bol na tomto kole rokovaní, ktoré trvá štyri dni, necelú hodinu.

Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: Reuters, TOBY MELVILLE
Theresa Mayová Britská premiérka Theresa Mayová.

Vynášanie informácií sa dotklo hlavne ministra financií Philipa Hammonda, ktorý bol v referende proti brexitu. Teraz presadzuje čo najužšiu spoluprácu s EÚ a dohodnutie prechodného obdobia aspoň na dva roky po vystúpení z EÚ, kým sa neuzavrie nová dohoda. Taký postoj má podľa neho čoraz väčšiu podporu aj vo vláde.

Cez víkend sa však verejnosť o ňom z anonymných zdrojov dozvedela, že zamestnancov verejného sektora považuje za „preplatených“ a riadenie vlakov za také ľahké, že to zvládnu aj ženy. Za touto diskreditačnou kampaňou voči Hammondovi sú podľa nemenovaného konzervatívneho poslanca zarytí stúpenci brexitu – šéf diplomacie Boris Johnson a minister životného prostredia Michael Gove. „Sú takí posadnutí tvrdým brexitom, že sú pripravení doviesť ekonomiku až k pádu z útesu,“ uviedol pre Huffington Post.

Mayovej výzva kolegom možno nebude vypočutá. Jej postavenie v strane po predčasných voľbách, ktoré iniciovala, aby si posilnila mandát, je ešte slabšie ako predtým. Vo voľbách totiž konzervatívci stratili väčšinu. „Nebude to mať nijaký účinok… Viem, prečo to robia (klebetia jeden o druhom)… Brúsia si zuby na Mayovej miesto,“ povedal pre Sky News konzervatívec Michael Heseltine, niekdajší podpredseda vlády.

Hammond zatiaľ včera naznačil, že v záujme tzv. mäkkého brexitu chce budovať koalíciu naprieč politickým spektrom. „Naše vystúpenie z EÚ je taká dôležitá vec pre budúcnosť krajiny, že vítam akúkoľvek príležitosť budovať konsenzus naprieč parlamentom a krajinou,“ odpovedal Hammond labouristickému poslancovi Chrisovi Lesliemu. Ten ocenil Hammondovu snahu dohodnúť sa s EÚ s tým, že taký prístup by mohol získať dostatočnú podporu v parlamente.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #britská vláda #Konzervatívna strana #Brexit #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová