William a Kate zlepšujú britský imidž

Prišli sa ukázať ako šťastný štvorlístok kráľovskej rodiny - zjavne majú pomôcť dobrému obrazu o štáte, ktorý o pár rokov opustí veľký európsky spolok.

19.07.2017 11:00
debata (7)

Princ William s manželkou Kate ich dvoma malými deťmi sú na štvordňovej návšteve Poľska a Nemecka, o cestu ich požiadalo britské ministerstvo zahraničných vecí.

Stanica BBC poznamenala, že pobyt treba vnímať v súvislosti s brexitom napriek tomu, že nebude mať žiaden dosah na rokovanie o vystúpení Britov z EÚ: „Rezort diplomacie dúfa, že návšteva poslúži ako upozornenie na silu puta, ktoré pretrvá aj po odchode Spojeného kráľovstva z únie.“

Princ William je nepochybne v tomto kontexte výborne zvoleným poslom, pretože každá jeho zahraničná návšteva priťahuje pozornosť v danej krajine. Zvlášť to platí v prípade, ak ho sprevádza manželka s dcérou Charlotte a so synom Georgeom.

Princ William s manželkou Kate pricestoval na... Foto: SITA/AP, Czarek Sokolowski
william, kate Princ William s manželkou Kate pricestoval na štvordňovú návštevu Poľska a Nemecka spolu s ich deťmi. Dcéra Charlotte má dva roky, jej brat George bude mať štyri roky. Na snímke sú po prílete do Varšavy, v pozadí stojí čestná stráž.

Prvou zastávkou je Poľsko, ktoré sa stalo jedným z hlavných spojencov Británie, keď došlo na požiadavku reformovať EÚ. „Diplomatické, vojenské, kultúrne väzby sľubujú do budúcnosti veľa príležitostí,“ zdôraznil William o vzťahoch medzi Londýnom a Varšavou. Agentúra Reuters pripomenula, že v Británii žije až 900-tisíc Poliakov.

Na druhej strane existuje významná, celkom iná britská prítomnosť v Poľsku: „Prvý raz od skončenia druhej svetovej vojny sa naši vojaci nachádzajú na vašom území,“ podotkol princ v súvislosti s posilnením východného krídla NATO.

Rezort diplomacie dúfa, že návšteva poslúži ako upozornenie na silu puta, ktoré pretrvá aj po odchode Spojeného kráľovstva z únie.
BBC

V Poľsku mal William na programe nielen stretnutia s najvyššími ústavnými činiteľmi a prehliadku Varšavy. V období, keď, žiaľ, pribúdajú popierači holokaustu alebo takí, čo rozsah tejto obrovskej tragédie zľahčujú, bolo dôležité, že sa zastavil v bývalom nacistickom koncentračnom tábore Stutthof. Stretol sa tam s piatimi niekdajšími väzňami, čo prežili útrapy, ktoré preniesli hitlerovci na okupované poľské územie.

O Stutthofe sa zrejme dočítajú školáci v máloktorých učebniciach dejepisu vo svete, ale pritom tvoril významne smutný kus v mozaike zločinov páchaných nacistickým Nemeckom. V septembri 1939 sa stal prvým táborom tohto ohavného druhu, ktorý dal Adolf Hitler zriadiť v zahraničí (respektíve na okupovaných územiach).

Väzni, čo zostali nažive, sa dočkali oslobodenia 9. mája 1945 silami Červenej armády. (Bol to posledný oslobodený koncentrák.) „Stutthof pôvodne slúžil na uväznenie predstaviteľov poľskej inteligencie a ďalších takzvaných neželaných poľských elementov,“ pripomenula BBC.

V roku 1942 sa Stutthof rozrástol tak, že mal 39 priľahlých táborov, v ktorých trpelo 110-tisíc mužov, žien aj detí. „Zabitých bolo približne 65-tisíc väzňov, medzi nimi 28-tisíc Židov. Zomreli na choroby, podvýživu, zavraždili ich smrtiacou injekciou, v plynovej komore, zastrelili či obesili,“ uviedla BBC.

V Nemecku čaká princa s manželkou stretnutie s kancelárkou Angelou Merkelovou. Navštívia pamätník obetiam holokaustu v Berlíne a prezrú sú napríklad aj slávnu Brandenburskú brá­nu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #Veľká Británia #kráľovská rodina #William a Kate #Brexit