Americký policajt zastrelil ženu, ktorá privolala hliadku. Príbuzní žiadajú vysvetlenie

Polícia v americkom meste Minneapolis cez víkend za doposiaľ nevyjasnených okolností zastrelila Austrálčanku, ktorá hliadku privolala.

19.07.2017 13:10
Justine Ruszczyková Foto: ,
Justine Ruszczyková na archívnej fotografii z roku 2015.
debata (40)

Príbuzní Austrálčanky a médiá sa teraz snažia objasniť bližšie okolnosti streľby. Vyšetrovanie komplikuje fakt, že policajti mali vypnuté osobné kamery, ktoré musia mať v službe zapnuté.

Austrálčanka Justine Ruszczyková, ktorá už niekoľko rokov žila v Spojených štátoch a ktorá v auguste plánovala svadbu, zavolala krátko pred sobotňajšou polnocou na policajnú linku a ohlásila, že v okolí jej bydliska sa možno pohybuje sexuálny násilník.

Podľa doterajších zistení minnesotských vyšetrovateľov došlo k streľbe po tom, ako 40-ročná Ruszczyková, oblečená len v pyžame, pristúpila k autu policajnej hliadky. Stála zľava, na strane, kde sedel vodič. Dôstojník Mohamed Noor, ktorý sedel na sedadle spolujazdca, namieril svoju zbraň a na ženu vystrelil. Strela zasiahla oblasť brucha a žena na následky zranení zomrela. Podľa agentúry AP zrejme neexistujú žiadni iní svedkovia ako dvojica zasahujúcich policajtov.

Zapnutú osobnú kameru nemal ani jeden z nich a palubná kamera v hliadkovom vozidle streľbu nezaznamenala.

Rodina Austrálčanky žiada vysvetlenie. „Chceme len, aby okolnosti jej smrti boli spravodlivo objasnené,“ povedal jej otec John Ruszczyk. „Stratili sme toho najdrahšieho človeka a zúfalo čakáme na informácie,“ vyhlásil jej snúbenec Don Damond.

Na udalosť reagoval aj austrálsky premiér Malcolm Turnbull, ktorý žiada od amerických úradov vysvetlenie nešťastného prípadu. „Je to šokujúca vražda. Áno, žiadame v mene jej rodiny odpovede,“ povedal premiér v austrálskej televízii.

Polícia prisľúbila transparentné vyšetrovanie, žiadne podrobnosti k okolnostiam prípadu však neuviedla. Najnovšie polícia prišla s tvrdením, že na policajnom zázname z auta hliadky bolo počuť ohňostroj.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #policajná hliadka