V Uruguaji sa začal legálny predaj marihuany vo vybraných lekárňach

Uruguaj povolil ako prvý štát na svete od stredy legálny predaj marihuany vo vybraných lekárňach.

19.07.2017 13:20
debata (1)

Registrovaní užívatelia môžu v rámci celej krajiny kúpiť dva druhy konope v maximálnom množstve desať gramov za týždeň. Doteraz sa podľa úradu zodpovedného za reguláciu drogy zaregistrovalo do systému už takmer päťtisíc zákazníkov. Asi 70 percent z toho tvoria muži vo veku 30 až 44 rokov. Registrovať sa môžu pritom iba Uruguajčania alebo cudzinci, ktorí v krajine žijú najmenej rok.

Gram marihuany stojí v lekárni menej ako 1,3 dolára (1,13 eura) a je tak lacnejší ako u dílerov. Balíčky budú obsahovať aj bezpečnostnú známku, ktorá zaručuje autenticitu, ako aj upozornenia o pôsobení drogy. V práci, na verejných miestach či pri šoférovaní je konzumácia drogy zakázaná.

Uruguajskí zákonodarcovia schválili príslušný zákon v decembri 2013, čím spravili z Uruguaja jedinú krajinu na svete, kde sa legálne pestuje, predáva a kupuje marihuana. Celý proces však na rozdiel od napríklad Holandska kontroluje štát. Ten zároveň povolil aj obmedzené individuálne pestovanie či vznik miestnych klubov, kde si registrovaní členovia môžu časť vypeurustovanej úrody nechať pre vlastnú potrebu.

Vláda odhaduje, že čierny trh tak pripraví o sedem miliónov dolárov ročne. Opatrenia majú okrem iného pomôcť oslabiť moc drogových kartelov v regióne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Uruguaj #marihuana