Najvyšší súd USA súhlasí s miernym výkladom migračného dekrétu

Najvyšší súd Spojených štátov odmietol zablokovať miernejší výklad protiimigračného dekrétu prezidenta Donalda Trumpa, americké víza tak naďalej môžu získavať prarodičia z vybraných šiestich prevažne moslimských krajín, ktorí cestujú do USA za svojimi príbuznými.

19.07.2017 20:31
debata (2)

Naopak, v prípade uplatňovania dočasného zákazu vstupu utečencom súhlasil súd podľa agentúry AP s prísnejším postojom Trumpovej administratívy, čo cesty do USA utečencom skomplikuje.

Najvyšší súd na konci júna čiastočne odblokoval Trumpove exekutívne nariadenie, ktoré bráni vo vstupe do krajiny občanom šiestich prevažne moslimských krajín a všetkým utečencom. Rozhodol, že o víza môžu žiadať cudzinci aj utečenci, ktorí majú vzťah bona fide, teda v dobrej viere, k ľuďom či subjektom v USA. Trumpova administratíva následne určila, že blízke a dôveryhodné vzťahy sú v najužšej rodine, ale už nie na úrovni vnúčat či prarodičov. Úspešne vízovým riadením môžu prejsť aj tí, ktorí majú na USA pracovné a študijné väzby. Štát Havaj sa vzápätí obrátil na federálny súd s tým, aby do USA mohlo aj širšie príbuzenstvo ľudí, ktorí už na americkom území zdržiavajú. Minulý týždeň potom federálny sudca Derrick Watson žiadosti Havaja vyhovel a uľahčil tiež vstup do USA utečencom, ktorí formálne spolupracujú s americkými presídlovacími agentúrami.

Ministerstvo spravodlivosti sa proti Watsonovu verdiktu odvolalo a najvyšší súd mu dal v prípade utečencov za pravdu, naopak v definícii blízkeho príbuzenského vzťahu prísnejší výklad Trumpovej administratívy odmietol.

Najvyšší súd však vyhlásil, že platnosť verdiktu môže byť vrátené, pretože rovnakej záležitosti sa zároveň venuje aj federálny odvolací súd v San Franciscu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #imigračný dekrét