Americký senátor John McCain má zhubný nádor mozgu

Vplyvný republikánsky senátor Spojených štátov John McCain má mimoriadne zhubný nádor mozgu, takzvaný glioblastóm. Vo vyhlásení so súhlasom arizonského senátora to v stredu miestneho času oznámila podľa agentúry AP klinika Mayo, kde sa McCain podrobil odstráneniu krvnej zrazeniny nad ľavým okom.

20.07.2017 05:15
debata

„Senátor a jeho rodina spolu s opatrovateľským tímom kliniky Mayo zvažujú ďalšie liečebné možnosti. Súčasťou týchto liečebných možností môže byť kombinácia chemoterapie a ožarovania,“ uviedla klinika vo Phoenixe. Dodala tiež, že vojnový veterán a 80-ročný senátor sa z chirurgického zákroku, ktorý podstúpil minulý týždeň v piatok, zotavuje neuveriteľne dobre.

Glioblastóm je označovaný za najagresívnejší typ mozgových nádorov, pacienti s touto diagnózou umierajú v priemere do troch mesiacov. Ak sú optimálne liečení, potom sa v priemere dožívajú jedného roka.

Americký senátor John McCain. Foto: SITA/AP, J. Scott Applewhite
John McCain Americký senátor John McCain.

„Správa o otcovej chorobe zasiahla každého člena rodiny McCainovcov,“ oznámila na twitteri senátorovho dcéra Meghan. „Moja babička, matka, bratia, sestra a ja sme boli šokovaní a teraz trpíme úzkosťou z toho, čo príde,“ dodala.

Skoré uzdravenie už McCainovi, ktorý je známy svojou tvrdosťou, zásadovosťou a tiež ochotou spolupracovať v kľúčových otázkach s demokratmi, popriali nielen jeho kolegovia z Kongresu USA, ale aj prezident Donald Trump s manželkou Melaniou. „Čoskoro sa uzdrav,“ uviedol Trump vo vyhlásení s tým, že McCain bol vždy bojovník.

Podobne ako Trump sa vyjadril aj bývalý demokratický prezident Barack Obama. Ten senátora označil za amerického hrdinu a jedného z najstatočnejších bojovníkov, aké kedy poznal. „Rakovina nevie, proti komu stojí. Pošli ju do pekla, John,“ uviedol Obama.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #John McCain #nádor #senátor #nádorové ochorenia