Druhý rozhovor Putina s Trumpom v Hamburgu nebol tajný, USA stopli dodávku zbraní do Sýrie

Prezidenti USA a Ruska sa okrem oficiálneho stretnutia na summite G20 zhovárali aj na večeri, ktorú hostila nemecká kancelárka Angela Merkelová.

20.07.2017 08:43 , aktualizované: 09:28
debata (40)

Druhý rozhovor amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruského prezidenta Vladimira Putina počas summitu krajín G20 v Nemecku, nebol tajný. Vyjadril sa tak hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Použitie termínov ako ‚tajné‘ alebo ‚nezverejnené‘ stretnutie vyvoláva znepokojenie a zmätok,“ konštatoval Peskov podľa ruských agentúr s tým, že rozhovor Trumpa a Putina na oficiálnej večeri v Hamburgu nebol ani jedno z toho.

Prezident USA Donald Trump a ruský prezident... Foto: SITA/AP, BPA
G20-GERMANY/TRUMP-PUTIN Prezident USA Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin (vpravo).

Merkelovú sled udalostí neprekvapil

Podľa hovorcu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá bola hostiteľkou večere, posedenie splnilo svoj cieľ a prinieslo viacero rozhovorov medzi zúčastnenými. „Kancelárku v žiadnom prípade nič z toho, čo sa stalo, neprekvapilo ani nezmiatlo,“ uviedol Steffen Seibert.

Hovorca Bieleho domu Sean Spicer a hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady Michael Anton potvrdili, že Trump a Putin sa rozprávali na spoločnej večeri pre svetových lídrov a ich manželov a manželky. Dvojici tlmočil ruský prekladateľ, pretože americký tlmočník nevedel po rusky.

Stalo sa tak 7. júla, niekoľko hodín po ich oficiálnom stretnutí v Hamburgu, ktoré bolo naplánované na polhodinu, no napokon trvalo viac ako dve hodiny. Anton odmietol spresniť, ako dlho rozhovor trval, no poznamenal, že bol neformálny. „Rozhovor nad dezertom by sa nemal označovať ako stretnutie,“ uviedol.

Médiá podľa Trumpa šíria falošné správy

Donald Trump rozhovor v utorok obhajoval rozhnevanými vyjadreniami na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, kde poznamenal, že večera bola v jeho oficiálnom programe a opäť obvinil médiá zo šírenia falošných správ.

Vzťah Trumpa a Putina je pod drobnohľadom od americkej prezidentskej kampane, počas ktorej Trump opakovane chválil Putina ako silného lídra a Rusko verejne vyzval, aby hacklo e-mail jeho konkurentky Hillary Clintonovej, čo neskôr jeho spolupracovníci označili za žart.

Rusko podľa amerických tajných služieb zasahovalo do volieb s cieľom pomôcť Trumpovi. Ten však ich zistenia opakovane spochybnil a vyšetrovanie možnej dohody medzi jeho tímom a Moskvou označil za „hon na čarodejnice“.

Trump ukončil pre Rusko pomoc sýrskym povstalcom

Donald Trump nechal zastaviť dodávky zbraní takzvaným umierneným povstalcom v Sýrii. Podľa denníka The Washington Post (WP) chce týmto spôsobom zlepšiť spoluprácu s Ruskom v Sýrii.

Zbrane oddielom, ktoré sú zapojené do boja proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada, niekoľko rokov dodávala americká Ústredná spravodajská služba (CIA), ktorá tiež zaisťovala povstalcom výcvik.

Rusko ako spojenec Damasku považuje akúkoľvek podporu síl bojujúcich proti Asadovi za poškodzovanie svojich záujmov v Sýrii.

Spochybnená úspešnosť programu

Vyzbrojovania umiernenej opozície bolo jedným z hlavných bodov pomôcť protiasadovských síl minulej americkej administratívy. Prezident Barack Obama program zahájil v roku 2013. Úspešnosť tohto plánu ale spochybňovala aj časť jeho stúpencov. Hovorilo sa o nebezpečenstve, že sa zbrane dostanú do rúk radikálov.

CIA program pozastavila už tento rok vo februári, kedy vypukli na severe Sýrie boje medzi frakciami sýrskej opozície.

Trump zrušením dodávok podľa WP nielen vyhovie ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ale jeho krok je tiež priznaním, že USA si uvedomujú, že majú len obmedzené možnosti prispieť k Asadovmu zosadeniu.

Prezidenti podporia mier v Sýrii

Zástupkyňa hovorcu Bieleho domu Sarah Sandersová k ukončeniu programu povedala, že netuší, či to bolo témou Trumpovej schôdzky s Putinom na summite G20 v Hamburgu. CIA správu washingtonského denníka nechala bez komentára.

USA a Rusko po hamburskom stretnutí oznámili, že sa prezidenti dohodli, že podporia prímerie v Sýrii, a to na juhozápade. Práve tam pôsobí mnoho oddielov, doteraz podporovaných programom CIA.

WP napísal, že o zrušení programu Trump rozhodol po júnovom stretnutí s bezpečnostným poradcom Herbertom Raymondom McMasterom a riaditeľom CIA Mikom Pompeeom.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #Hamburg #Donald Trump #summit G20