Nemecko zmení politiku voči Turecku, môžu za to zadržaní aktivisti

Pre zadržanie šiestich bojovníkov za ľudské práva sprísni nemecké ministerstvo zahraničia cestovné odporúčania pre Turecko.

20.07.2017 13:20
debata (4)

Na tlačovej konferencii to oznámil šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel, ktorý zároveň avizoval „novú orientáciu“ nemeckej politiky voči Turecku. Turecké ministerstvo zahraničia už ráno označilo stredajšiu výzvu Berlína na prepustenie aktivistov zadržiavaných v Turecku za „neprijateľné“. Podľa bulvárneho denníka Bild chce turecký prezident vymeniť zadržiavaných Nemcov za bývalých tureckých vojakov, ktorí podali v Nemecku po minuloročnom zmarenom puči žiadosť o azyl.

Gabriel sa podľa svojich slov na nutnosti zmeny vo vzájomných vzťahoch s Ankarou dohodol s kancelárkou Angelou Merkelovou aj s predsedom sociálnej demokracie Martinom Schulzom.

Nemecko doteraz na eskaláciu vo vzťahoch s Tureckom reagovalo s rozvahou a čakalo, že Ankara „opäť príde k rozumu“, uviedol Gabriel. Dočkalo sa ale len nových sklamaní, dodal. Preto sa ministerstvo rozhodlo okrem iného sprísniť odporúčania pre Nemcov cestujúcich do Turecka – či turistov či podnikateľov. Ankara podľa Gabriela často bráni v poskytnutí konzulárnej pomoci zadržaným nemeckým občanom.

Turecko aktivistov viní z podpory terorizmu

Aktuálne napätie v nemecko-tureckých vzťahoch vyvolalo utorkové zadržanie šiestich bojovníkov za ľudské práva, vrátane Nemcov, Švéda a riaditeľky organizácie Amnesty International v Turecku Idil Eserovej. Turecko ich viní z podpory terorizmu.

Nemecká vláda v stredu preto Ankare pohrozila okrem iného pozastavením úniovej pomoci so zvládaním migračnej krízy. Gabriel si v stredu predvolal veľvyslanca Ankary v Berlíne. Podľa vyhlásenia tureckej diplomacie bola reakcia nemeckých úradov „priamym zásahom do tureckej justície“ a komentáre Berlína „prekročili hranicu“.

Nemecký bulvárny denník Bild, ktorý sa odvoláva na diplomatické kruhy, napísal, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce zadržiavaných aktivistov vymeniť za bývalých príslušníkov tureckej armády, ktorí požiadali v Nemecku po minuloročnom zmarenom prevrate o azyl. Už pred časom údajne Erdogan navrhol podobnú výmenu dvoch bývalých generálov za nemecko-tureckého novinára denníku Die Welt Deniza Yucela, ktorého Ankara drží vo vyšetrovacej väzbe od februára.

Ankara zadržala po puči už asi 50 000 ľudí

Gabriel na tlačovej konferencii uviedol, že mu nie je známe, že by Turecko oficiálne ponúklo Nemecku taký „Handl“. „Čítal som to len v novinách,“ povedal.

Podľa serveru Spiegel Online zadržali turecké úrady od vlaňajšieho zmareného prevratu v Turecku 22 nemeckých občanov. Mnohé z nich mali rovnako ako Yücel dvojité občianstvo a deväť je stále vo väzení.

Turecké úrady v súvislosti s pokusom o puč z 15. júla 2016 zadržali už asi 50 000 ľudí, vyšetrovaniu ale čelilo viac ako 150 000. Zhruba 145 000 štátnych zamestnancov, pracovníkov bezpečnostných zložiek a vysokoškolských pedagógov prišlo o prácu pre údajné napojenie na hnutie duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara viní zo zosnovania puču.
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Amnesty International #Ankara #Deniz Yücel