Netanjahuovo naduté napádanie EÚ je ‘šialené’, píše denník Haarec

Ostrý výpad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua proti Európskej únii, ktorý v Budapešti omylom unikol do slúchadiel novinárov, bol politicky premyslený - a diplomaticky dementný. Napísal to dnes denník Haarec.

20.07.2017 16:03
Fico, Netanjahu Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico a izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas spoločného stretnutia po summite krajín V4 a Izraela, ktorý sa uskutočnil v Budapešti.
debata

Rovnako ako americkí konzervatívci sa aj väčšina izraelských voličov teší z príležitostného výbuchu hnevu proti kontinentu, ktorý tak radi navštevujú a tak radi nenávidia. Na druhej strane označiť jeden z najväčších zakladateľských úspechov Západu – zoskupenie, ktoré je čírou náhodou tiež najväčším izraelským obchodným partnerom – za „šialené“, je povedzme si to bez obalu, šialené.

Netanjahuova animozita voči Európe všeobecne a niektorým európskym krajinám zvlášť je pevná a mnohoúrovňová. Prostredníctvom bežných izraelských a židovských rozhorčených poznámok o európskom antisemitizme a kritike okupácie palestínskych území, Netanjahu nasával antipatiu k Európe odo dňa, keď sa narodil.

Odchovaný na protieurópskych názoroch

Jeho otec-historik Benzion Netanjahu líčil posledných 500 rokov euro-židovských vzťahov počínajúc inkvizíciou ako „históriu holokaustu“, ako napísal denník The New York Times v jeho nekrológu. Netanjahu bol formovaný operáciou Entebbe, pri ktorej bol zabitý jeho brat a z ktorej vyšla francúzska vláda ako príliš slabá, aby zachránila Židov unesených v lietadle jej národnej leteckej spoločnosti.

Tieto názory vstrebával od svojich pravicových a konzervatívnych stúpencov v Izraeli a v Spojených štátoch, počnúc reaganovskými mecenášmi vo Washingtone a New Yorku v 80. rokoch, následne potom od neokonzervatívnych obdivovateľov v 90. rokoch a svojich amerických kumpánov v roku 2003 počas vojny v Perzskom zálive. Všetko kulminuje s jeho terajšími republikánskymi fanúšikmi v americkom Kongrese a s alternatívne pravicovými oslavovateľmi Donalda Trumpa v Bielom dome vedenými ich guru Stevom Bannonom.

Barack Obama bol v Netanjahových očiach Európanom z podstaty, keď už nie podľa farby pleti. Trump je napriek všetkým svojim nedostatkom pravým Američanom a Netanjahu by nič nevidel radšej než to, ako Trumpa, ako znovu pozdvihne veľkosť Ameriky. Čo je presne dôvod, prečo povedal východoeurópskym predstaviteľom, s ktorými sa stretol v Budapešti, prečo sú veci teraz podstatne lepšie, keď je Obama preč a celú show má v réžii Trump.

„Spojené štáty sa viac angažujú v oblasti a viac bombardujú Sýriu. To je pozitívna vec,“ povedal Netanjahu. Príhodne tak opomenul všetok zmätok a škody, ktoré Trump napáchal na americkej povesti vo svete. Ignoroval svoje vlastné výhrady, ktoré nedávno vyplávali na povrch – ohľadom americko-ruskej dohody o prímerí v Sýrii, Trumpových plánov na „konečnú“ izraelsko-palestínsku mierovú dohodu a tiež nepríjemné pravdy o tom, ako ďaleko siaha Trumpova spolupráca (ak nie priamo podriadenosť), s Vladimirom Putinom.

Netanjahu brnkal na nacionalistickú strunu

Aby dokázal rozsah európskeho „šialenstva“, vytiahol Netanjahu všetky karty v štýle Stephena Bannona. Apeloval na nacionalistickú a xenofóbnu stránku svojich štyroch hostiteľov z V4, Maďarska, Poľska, Slovenska a Českej republiky, s ktorými sa Izrael bohužiaľ čím ďalej tým viac stotožňuje napriek ich takmer hmatateľne odvrátenej stránke v podobe antisemitizmu a snáh revidovať holokaust.

Netanjahu hral na etnocentrický nacionalizmus V4 a ich strach z moslimskej „mongrelizácie“, čo je pejoratívne označenie pre ich miešanie s obyvateľstvom Európy. Presne pre tieto postoje sa pritom dostali členské štáty V4 do sporu s Bruselom. A predstavitelia EÚ sa nepochybne nebudú nijako vľúdne pozerať na dôkazy, ako Netanjahu podpichuje odpadlíkov EÚ v otázke moslimskej migrácie, aby sa vzopreli aj v prípade politiky EÚ voči Izraelu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Natanjahu #Steve Bannon #denník Haarec