Poľský Sejm schválil kontroverzný zákon o najvyššom súde

Dolná komora poľského parlamentu, Sejm, schválila kontroverzný zákon o reorganizácii najvyššieho súdu, hoci sa jeho návrh stal predmetom širokej medzinárodnej kritiky, a to aj zo strany Európskej komisie. Justičná reforma podľa jej odporcov v Poľsku ruší deľbu moci.

20.07.2017 16:00 , aktualizované: 17:18
debata (18)

Podľa denníka Gazeta Wyborcza pre prijatie zákona hlasovalo vo 460-člennom Sejme 235 poslancov. Proti spornému normatívnemu aktu sa postavilo 192 zákonodarcov, zatiaľ čo 23 sa hlasovania zdržalo. Zákon musí teraz ešte schváliť horná komora, Senát, v ktorom má ale vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) takisto väčšinu.

Zbrzdiť prijatie spornej reformy môže ešte prezident Andrzej Duda. Šéf štátu, ktorý vyšiel aj z PiS, v utorok prekvapivo pohrozil, že bude zákon vetovať, ak sa kontroverzná súdna reforma nezmení a nebude prijatá ním navrhnutá zmena zákona o súdnej rade.

Vládna väčšina zákon presadila cez stredajšie ostré varovanie EK. Jej prvý podpredseda Frans Timmermans povedal, že posledný návrh zmien súdneho systému v Poľsku výrazným spôsobom zvyšuje ohrozenie vlády práva v krajine. V tejto súvislosti upozornil, že sa priblížila chvíľa, kedy komisia navrhne členským krajinám EÚ, aby rozhodli, že v Poľsku sú závažne a trvalo porušované hodnoty, na ktorých je únia založená. Tým by sa prvýkrát v histórii otvorila cesta k možnosti potrestať členskú krajinu EÚ odobratím niektorých hlasovacích práv.

Tusk: Vracia nás to na východ

Predseda Európskej rady a niekdajší poľský premiér Donald Tusk varoval, že podriadenie poľských súdov politickej moci výrazným spôsobom ohrozí medzinárodný obraz krajiny a prispeje k jej marginalizácii v Európe. O schôdzku preto požiadal poľského prezidenta Andrzeja Dudu, aby s ním o poľskej kríze a jej vážnych dôsledkoch pre medzinárodné postavenie krajiny diskutoval.

Podľa Tuskovho názoru sú súčasné kroky poľskej vládnej väčšiny popretím európskych hodnôt a štandardov a predstavujú pre povesť Poľska riziko. „Vracia nás – v politickom zmysle – v čase a priestore: späť a na východ,“ uviedol vo vyhlásení. Je si vraj vedomý, že poľská hlava štátu má na vec iný pohľad, ale ani rozdiely v názoroch vraj nie sú ospravedlnením z povinnosti spoločne pracovať pre dobro a bezpečnosť vlasti.

Tusk, ktorého líder PiS Jaroslaw Kacziński pokladá za svojho osobného nepriateľa, dnes vo vyhlásení zdôraznil, že postup vládnej strany len ďalej zruinuje už tak poškodený obrat poľskej demokracie. „Je preto potrebné nájsť riešenie, ktoré bude prijateľné pre Poliakov, pre parlamentnú väčšinu aj opozíciu, pre prezidenta i pre Európsku úniu. Viem, že je to zložité,“ uviedol stály predseda samitov EÚ.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #súdy #Sejm