Požiare v okolí Splitu sú pod kontrolou, lepšie je aj v Čiernej Hore

Požiare na jadranskom pobreží Chorvátska a Čiernej Hory majú už hasiči pod kontrolou.

20.07.2017 16:48
debata

Podľa správ chorvátskych médií je oblasť okolo Splitu mimo ohrozenia, nesužuje ju ani dym zo spáleniska a podľa hygienikov sú už všetky parametre čistoty ovzdušia v rámci stanovených limitov.

Chorvátsky Jutarnji noviny informovali, že už Split opustili všetky hasičské jednotky z rôznych častí krajiny, ktoré sa v uplynulých dňoch v okolí mesta zapojili do hasenia dvoch desiatok požiarov.

„Takmer 800 hasičov z celého Chorvátska pomáhalo pri hasení strašného požiaru, ktorý pustošil okolie obcí Srinjine, Žrnovnica, Tugare a Strožanac a ktorý spálil okolo 4 500 hektárov porastu,“ napísal v tejto súvislosti na svojom webe Chorvátsky hasičský zbor (HVZ).

Podľa denníka Večernji noviny sa hasiči teraz sústredia na oblasť pri hraniciach s Čiernou Horou, kam sa v stredu večer rozšírili plamene zo susednej krajiny z požiaru pri meste Herceg Novi. Okrem hasičských síl na zemi sú tam do boja nasadené i hasiace lietadlá. Vyčíňanie ohňa si v Chorvátsku podľa doterajších informácií nevyžiadalo žiadne ľudské životy. Len niektorí ľudia boli hospitalizovaní pre otravu dymom.

Upokojenie situácie hlásia tiež hasiči na čiernohorskom polostrove Luštica. Oheň sa tam podarilo dostať pod kontrolu aj vďaka pomoci ukrajinského hasiaceho lietadla a dvom hasiacim vrtuľníkom vyslaným z Bulharska a Švajčiarska.

Spravodajský server denníka Vijesti však informoval, že na niektorých miestach v oblasti Tivatu sa oheň opäť rozhorel a do jeho hasenia sa znovu zapojil švajčiarsky vojenský vrtuľník.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Chorvátsko #Čierna Hora