Experti otvorili Dalího hrob kvôli odobratiu vzoriek DNA

Odborníci na súdnu medicínu otvorili hrob surrealistu Salvadora Dalího, aby 28 rokov po maliarovej smrti odobrali vzorky tkaniva na vykonanie testu DNA kvôli sporu o Dalího údajné otcovstvo.

21.07.2017 08:06
debata

O otvorení maliarovej rakvy a vykonaní testu DNA požiadala Španielka Pilar Abelová, ktorá tvrdí, že slávny surrealista je jej otec. V roku 1955 mal údajne pomer s jej matkou, ktorá pracovala ako pomocnica v domácnosti u Dalího priateľov v Port Lligatu.

Pracovníci vynášajú rakvu s pozostatkami... Foto: Reuters, ALBERT GEA
dalí, rakva Pracovníci vynášajú rakvu s pozostatkami Salvadora Dalího z jeho múzea-divadla v mestečku Figueras v Katalánsku.

Ak by testy dali Ábelovej za pravdu, mohla by sa uchádzať až o štvrtinu dedičstva. Svojho času jeho advokát odhadoval hodnotu tohto podielu na 136 miliónov dolárov (118 miliónov eur), napísala agentúra AFP.

zväčšiť Pilar Abelová tvrdí, že slávny surrealista je... Foto: SITA/AP, Francisco Seco
Dalí, pilar abel Pilar Abelová tvrdí, že slávny surrealista je jej otec.

Ešte pred začiatkom exhumácie sa desiatky novinárom zišli na námestíčku pred Dalího múzeom resp. divadlom vo Figueras v Katalánsku, kde sa maliar narodil, zomrel a bol pochovaný. Prišli aj mnohí obyvatelia mesta, ktoré sa nachádza asi 140 kilometrov na sever od Barcelony.

Narcis Bardelet, ktorý po smrti 84-ročného maliara v roku 1989 jeho telo nabalzamoval, povedal agentúre Reuters, že odobratie vzoriek DNA by mohlo byť úspešné, pretože telo je v „relatívne dobrom stave“. Avšak pripustil aj možné ťažkosti, ktoré by mohli vzísť z prípadného poškodenia buniek formaldehydom.

Výsledky testov DNA by mali byť známe o niekoľko týždňov.

debata chyba
Viac na túto tému: #otcovstvo #Hrob #DNA #Salvador Dalí #otvorenie hrobu