Americký súd potvrdil pozastavenie platnosti Trumpovho dekrétu

Federálny sudca v San Franciscu vo štvrtok nevyhovel žiadosti ministerstva spravodlivosti, aby umožnil platnosť dekrétu prezidenta Donalda Trumpa o obmedzení dotácií mestám, ktoré odmietajú spolupracovať s imigračnými úradmi. Informujú o tom miestne médiá. Rozhodnutie je platné na celom území USA.

21.07.2017 11:33
debata

Prezident v januári vydal nariadenie, podľa ktorého nebudú poberať federálne dotácie takzvaná azylová mestá, ktoré ústretovo pristupujú k prisťahovalcom pobytom v USA nelegálne. Súd v San Franciscu platnosť dekrétu následne pozastavil a teraz napriek tlaku ministerstva spravodlivosti svoje rozhodnutie potvrdil.

Azylové mestá nepátrajú v minulosti migrantov a v prípade nelegálneho pobytu ich odmietajú internovať, ako to od nich žiadajú americké imigračné úrady. Trump, ktorý sa zaviazal bojovať proti nelegálnej migrácii, pohrozil, že vzdorujúce radnice nedostanú žiadne granty od ministerstva spravodlivosti a vnútornej bezpečnosti. Azylových miest v USA nie je málo, patrí medzi ne okrem San Francisca napríklad Chicago, Los Angeles či New York.

Rozhodnutie sanfranciského sudcu Williama Orricka je predbežným opatrením, ktoré sa vzťahuje na celé územie USA. Platné bude dovtedy, kým kalifornské súdy o ústavnej platnosti Trumpovho januárového dekrétu definitívne rozhodnú. Prezidentovo nariadenie podľa niektorých expertov odporuje ústave USA, ktorá stanovuje, že právomoci, ktoré neprislúchajú federálnej vláde, by mali vykonávať jednotlivé štáty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Trumpov dekrét #azylové mestá #federálny sudca