Lukašenko chce rozptýliť obavy Kyjeva zo svojej spolupráce s Moskvou

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko rokuje v Kyjeve, kam prišiel diskutovať s ukrajinským hostiteľom Petrom Porošenkom o dvojstranných stykoch a hlavne o kríze na východe Ukrajiny. Podľa miestnych médií sa bieloruský vodca snaží upokojiť kyjevské vedenie, že hospodárska, ale ani vojenská spolupráca Minska s Moskvou nie je namierená proti ukrajinským záujmom.

21.07.2017 14:50
debata (14)

Obavy Ukrajiny sú spojené hlavne s veľkými vojenskými manévrami Západ 2017, ktoré v septembri v Bielorusku a na západe európskej časti Ruska usporiada ruská a bieloruská armáda. Kyjev má rovnako ako západné štáty podozrenie, že ruské ozbrojené sily po ukončení manévrov zanechajú na bieloruskom území časť svojej výzbroje. Minsk však v poslednej dobe posilňovanie ruskej vojenskej prítomnosti na svojom území odmieta.

Ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak dnes na facebooku napísal, že Rusko môže cvičenie Západ 2017 zneužiť proti Ukrajine aj proti Európe. „Manévre sú mimoriadne mohutné a môžu znamenať začiatok agresie nielen proti Ukrajine, ale aj proti ktorejkoľvek inej európskej krajine, ktorá má spoločné hranice s Ruskom,“ napísal minister s tým, že Kyjev bude na vývoj „náležite reagovať“.

Lukašensko chce počas rokovaní rozptýliť obavy... Foto: Reuters, HANDOUT
Porosenko, Lukasenko Lukašensko chce počas rokovaní rozptýliť obavy Ukrajiny zo spolupráce Bieloruska s Ruskom.

Veliteľ amerických jednotiek v Európe generál Ben Hodges agentúre Reuters povedal, že spojenci z NATO budú osud ruskej výzbroje umiestnenej počas cvičenia v Bielorusku starostlivo sledovať. Námestník ruského ministra zahraničia Grigorij Karasin dnes v rozhovore pre agentúru RIA Novosti označil obavy Západu za „vtip“.

Aj Lukašenko chcel počas rokovaní s Porošenkom rozptýliť ukrajinské obavy z aliancie medzi Minskom a Moskvou. „Netrpíme žiadnou alergiou, náš obchod ani naše priateľské zväzky nie sú namierené proti nikomu,“ povedal podľa agentúry TASS.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Ukrajina #Petro Porošenko #Alexandr Lukašenko