Strety v Jeruzaleme spôsobené nesúhlasom s detektormi kovov majú jednu obeť

Z niekoľkých miest v jeruzalemskom Starom Meste sú hlásené strety s políciou a násilnosti sa odohrávali aj na palestínskom Západnom brehu Jordánu.

21.07.2017 15:12
debata (3)

Podľa palestínskych vládnych zdrojov citovaných agentúrou AFP jeden Palestínčan prišiel o život. Zabil ho vo východnom Jeruzaleme izraelský osadník. Doteraz izraelské médiá uvádzali asi 20 zranených. Polícia podľa nich použila zábleskové granáty, slzný plyn a gumové projektily.

Budeme proti detektorom protestovať tak dlho, kým ich izraelská vláda nezruší. Vyzývam moslimský svet, aby sa k tomuto boju na záchranu Chrámovej hory ako miesta vyhradeného výlučne islamu pripojil.
veľký mufti Muhammad Husajn

Moslimovia sa na poludnie modlili v uliciach Jeruzalema, pretože odmietajú prejsť detektormi, ktoré Izrael nainštaloval pri vstupoch k mešitám. Ide o bezpečnostné opatrenia zavedené kvôli útoku, pri ktorom traja Arabi pred týždňom zabili dvoch izraelských policajtov.

Moslimskí predstavitelia vyzvali veriacich, aby neprechádzali detektory a modlili sa radšej v uliciach. Izraelská polícia posilnila svoje oddiely a pripravila sa na strety. V Starom Meste zriadili množstvo kontrol, ktorými nemôžu prejsť ďalej k mešitám muži mladší ako 50 rokov.

Palestínčania utekajú pred slzotvorným plynom,... Foto: SITA/AP, Mahmoud Illean
Israel policia, palestincania, jeruzalem Palestínčania utekajú pred slzotvorným plynom, ktorým sa pokúsili izraelské policajné hliadky potlačiť búrku nevôle ne nové bezpečnostné opatrenia izraelskej vlády.

Vynútiť si pôvodné usporiadanie

K Levej bráne, vedúcej do historickej časti Jeruzalema, na poludnie dorazil na čele jednej skupiny veriacich jeruzalemský veľký mufti Muhammad Husajn. „Toto bude dlhá skúška vôle,“ povedal veriacim.

Vyzval ich, aby ignorovali vstupy s detektormi a modlili sa pred nimi. „Budeme proti detektorom protestovať tak dlho, kým ich izraelská vláda nezruší. Vyzývam moslimský svet, aby sa k tomuto boju na záchranu Chrámovej hory ako miesta vyhradeného výlučne islamu pripojil,“ povedal mufti izraelskému denníku Haarec.

Zmyslom protestnej modlitby je vynútiť si pôvodné usporiadanie. Podľa moslimov Izrael porušil dohody, keď zaviedol nové opatrenia. Posvätný okrsok na Chrámovej hore totiž spadá pod moslimskú nadáciu a len ona má právo opatrenia meniť.

Protestné zhromaždenie Palestínčanov proti opatreniam izraelskej vlády.

Detekormi prešlo len minimum ľudí

Izraelská vláda, ktorej členovia zodpovední za bezpečnosť konali ešte v noci, ale trvá na detektoroch ako na nevyhnutnom bezpečnostnom opatrení. Útočníci z minulého piatku totiž mali strelné zbrane, ktoré si podľa izraelských úradov priniesli z posvätného okrsku, kde ich zrejme mali ukryté. Na Izraelčanov strieľali pri Levej bráne, policajti ich potom zabili.

Podľa palestínskych zdrojov sa v piatok v Jeruzaleme modlili desiatky tisíc ľudí, na Chrámovú horu detektormi prešlo len niekoľko stoviek veriacich. Izraelský server Ynet napísal, že sa na poludnie pred vstupom do mešity Al-Aksá modlilo asi tritisíc ľudí a že po modlitbe vypukli sporadické potýčky. Tam, kde ľudia hádzali kamene, sa polícia bránila.

Podľa palestínskych zdrojov sa pred vstupom do... Foto: SITA/AP, Mahmoud Illean
palestincania, jeruzalem, izrael Podľa palestínskych zdrojov sa pred vstupom do Starého mesta v Jeruzaleme modlili v piatok desiatky tisíc ľudí.

Abbás zvažuje odstránenie detekrovo, žiada USA o pomoc

Poškodených bolo veľa zaparkovaných áut. Vo štvrti Vádí Džúz, ktorá leží severne od Starého Mesta, protestujúci zapálili smetiaky. Uhasili ich miestni a žiadali mladíkov, aby prestali na policajtov hádzať kamene. Pod paľbou kamenia sa ocitli Izraelčania aj na kontrolnom stanovišti Kalandíja severne od Jeruzalema. Tam polícia použila proti asi 450 ľuďom slzný plyn.

Palestínske zdroje oznámili, že predseda samosprávy Mahmúd Abbás telefonicky hovoril s poradcom amerického prezidenta Jaredom Kushner, ktorý má na starosti okrem iného agendu Blízkeho východu, a žiadal o intervenciu USA. Abbás situáciu opísal ako mimoriadne nebezpečnú a schopnú „vymknúť sa kontrole“. Jediným riešením je podľa neho odstránenie detektorov.

Člen izraelskej vlády Naftali Bennett v rozhovore s BBC zdôraznil, že Izrael neporušil dohody, pretože Chrámová hora je naďalej otvorená, ale s novými bezpečnostnými opatreniami, aké sú napríklad bežné aj v saudskoarab­skej Mekke.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #západný breh Jordánu #židia #jeruzalem #Palestínčania #Múr nárekov #Chrámová hora