Advokátka Veselnická v minulosti obhajovala záujmy FSB

Ruská advokátka Natalja Veselnická, s ktorou sa počas minuloročnej volebnej kampane stretol syn Donalda Trumpa, v minulosti obhajovala záujmy ruskej tajnej služby FSB. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dokumenty ruských súdov. Najstarší Trumpov syn Donald sa s Veselnickou stretol vlani v júni v New Yorku v nádeji, že získa kompromitujúce informácie o Hillary Clintonovej, protikandidátke svojho otca v prezidentských voľbách.

21.07.2017 16:16
debata (5)

Veselnická obhajovala ruskú kontrarozviedku v majetkovom spore s federálnou agentúrou Rosimuščestvo, ktorá spravuje štátny majetok. Predmetom sporu, ktorý sa odohral medzi rokmi 2005 a 2013, boli lukratívne nehnuteľnosti na severozápade Moskvy, píše Reuters. Na objekty si uplatňovať nárok „vojenský útvar 55002“, ktorý je v ruských dokumentoch evidovaný ako súčasť FSB. Záujmy armádneho útvaru vraj Veselnická úspešne obhájila.

Ruská právnička Natália Veselnická vraj v... Foto: Reuters, STRINGER
Natália Veselnická Ruská právnička Natália Veselnická vraj v minulosti obhajovala záujmy ruskej tajnej služby FSB.

Advokátka, ktorá v predošlých dňoch dala najavo ochotu vypovedať v americkom Senáte o schôdzke s Trumpom juniorom, akékoľvek kontakty s ruskou vládou popiera. Skutočnosť, že na súde obhajovala záujmy FSB, ale podľa Reuters môže na americkej politickej scéne vyvolať nové otázky.

Z americkej strany sa inkriminovanej schôdzky v newyorskej Trump Tower zúčastnil aj prezidentov zať Jared Kushner a vtedajší šéf Trumpovho volebného štábu Paul Manafort. Obaja, rovnako ako sám Trump junior, majú budúci týždeň podstúpiť výsluch v právnom výbore amerického Senátu. Kushnerovo pondelkové dotazovanie má prebehnúť za zatvorenými dverami, stredajší výsluch Manaforta a Trumpovho syna má byť verejný.

Z ruskej strany bol schôdzke v Trump Tower prítomný istý Rinat Achmetšin, lobista s ruským a americkým pasom. V minulosti bol podľa médií dôstojníkom ruskej armády a pôsobil aj v sovietskej špionáži.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Natália Veselnická