Turecko je už ako bývalé východné Nemecko, vyhlásil Schäuble

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v piatok prirovnal Turecko k bývalému východnému Nemecku a vyhlásil, že ak Ankara "neprestane hrať svoje hry", nemecká vláda bude musieť oznámiť svojim občanom, že ak cestujú do Turecka, činia tak na vlastné riziko.

21.07.2017 18:05
Minister financií Wolfgang Schäuble Foto: ,
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.
debata (7)

Schäuble, ktorý patrí dlhodobo k najpopulárnejším politikom v Nemecku, tak reagoval na zatknutie nemeckého ľudskoprávneho aktivistu Petra Steudtnera v Turecku. Požiadavku Berlína na jeho prepustenie Ankara nielenže nevypočula, ale označila ju za „neakceptovateľnú“ a vyhlásila, že ju považuje za pokus o zasahovanie do tureckého súdnictva.

„Pripomína mi to, ako to fungovalo vo Východnom Nemecku. Každému, kto tam cestoval, bolo jasné, že ak sa mu niečo stane, nikto mu nepomôže,“ reagoval na najnovšie vyhlásenia Turecka Schäuble. Podľa neho si Turecko už zatýka koho chce a kedy chce a nerešpektuje ani základné pravidlá medzinárodného prá­va.

Situáciu sa v piatok pokúšal zmierniť turecký premiér Binali Yildirim, ktorý vyhlásil, že Nemecko je pre Turecko naďalej „strategickým partnerom v Európe“. „Z času na čas môžu vznikať vo vzťahoch napätia. Mali by sme ale konať s chladnými hlavami. Ak budú vzťahy narušené, nebude to výhodné ani pre Nemecko, ani pre Turecko,“ vyhlásil v Ankare Yildirim.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #Wolfgang Schäuble