V Mexiku za pol roka zavraždili vyše 12-tisíc ľudí, v júni rekordných 2234 ľudí

V Mexiku v júni zavraždili najvyšší počet ľudí za posledných dvadsať rokov. Počas jediného mesiaca sa obeťami vrážd - často spojených s drogovým násilím - stalo 2 234 ľudí. S odvolaním sa na oficiálne štatistiky o tom informovala agentúra AFP.

22.07.2017 09:11
debata (6)

Uplynulý mesiac bol čo do počtu násilných úmrtí najhorším od doby vzniku mexického Národného systému verejnej bezpečnosti pred dvadsiatimi rokmi. Naposledy pritom rekord padol v máji, keď v Mexiku zavraždili 2 191 ľudí.

Dáta za jún navyše potvrdili, že prvá polovica tohto roku je v krajine najtragickejšou za posledné dve desiatky rokov. Od začiatku januára do konca júna sa stalo obeťou vraždy celkom 12 155 ľudí, čo je takmer o tretinu viac ako v rovnakom období minulého roka.

Problém pre mexickú vládu predstavuje podľa agentúry AP predovšetkým fakt, že sa na zvyšovaní počtu vrážd podieľajú všetky mexickej štáty. V roku 2011, ktorého rekord z prvého polroka bol tento rok prekonaný, sa pritom vraždilo predovšetkým v niekoľkých málo štátoch spojených s drogovou kriminalitou.

6 debata chyba