Inkvizícia EÚ namierená proti Poľsku nikdy nemôže uspieť, tvrdí Orbán

Maďarsko použije všetky právne prostriedky, aby v Európskej únii preukázalo solidaritu s Poľskom. Povedal to maďarský premiér Viktor Orbán v súvislosti s kontroverzným poľským zákonom o najvyššom súde, ktorý presadzuje národno-konzervatívna vláda vo Varšave a ktorý Brusel kritizuje ako ohrozenie nezávislosti justície.

22.07.2017 13:35
Viktor Orbán, prejav Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (30)

„Inkvizícia namierená proti Poľsku nikdy nemôže uspieť, pretože Maďarsko v Európskej únii využije všetky právne možnosti, aby ukázalo solidaritu s Poliakmi,“ citovala agentúra Reuters maďarského konzervatívneho premiéra, ktorý prišiel do Rumunska na tradičné stretnutie s predstaviteľmi maďarskej menšiny v krajine.

Poľský Senát, v ktorom má väčšinu vládna strana Právo a spravodlivosť, nadránom schválil sporný zákon o najvyššom súde. Aby zákona nadobudol účinnosť, musí ho ešte podpísať prezident Andrzej Duda, ktorý má názorovo blízko k PiS.

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans tento týždeň varoval Varšavu, že v dôsledku zmien v justícii sa priblížila chvíľa, keď Brusel navrhne členským krajinám, aby rozhodli, že v Poľsku závažne a trvalo porušuje hodnoty, na ktorých je založená Európska únia.

Tým by sa prvýkrát v histórii otvorila cesta k možnosti potrestať členskú krajinu EÚ odobratím niektorých hlasovacích práv. O veci by však museli ostatné štáty rozhodnúť jednomyseľne. Maďarsko dáva opakovane najavo, že s jeho podporou počítať možné nie je.

Orbán, ktorého vláda je tiež terčom kritiky Bruselu kvôli porušovaniu niektorých demokratických princípov, platí za spojencov šéfa PiS Jaroslawa Kaczyńského. Obaja politici vystupujú ako bojovníci proti prílišnému zasahovania EÚ do záležitostí ich krajín.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Viktor Orbán