The Guardian: Interpol má zoznam 173 možných atentátnikov

Zoznam 173 členov radikálnej organizácie Islamský štát (IS), ktorí majú údajne osobitnú prípravu zameranú na páchanie samovražedných útokov v Európe, rozšírila podľa britského denníka The Guardian medzinárodná policajná organizácia Interpol. Doteraz podľa neho neexistujú dôkazy, že by niektorý z nich pricestoval do Európy.

23.07.2017 08:58
debata (6)

Potenciálnych atentátnikov na zozname Interpolu údajne na Blízkom východe vycvičili za jediným účelom – pomstiť sa európskym krajinám za zapojenie sa do koalície proti Islamskému štátu v Iraku a Sýrii.

Žiadny zo 173 podozrivých sa zatiaľ nedostal do Európy, napísal The Guardian, podľa ktorého medzinárodná policajná organizácia zoznam európskym tajným službám rozoslala už na konci mája.

Informácie o džihádistoch pochádzajú podľa britského denníka od amerických tajných služieb, ktoré ich získali z dôveryhodných zdrojov na Blízkom východe. Na zozname sú údajne mená, fotografie a dáta, kedy jednotlivé osoby IS naverboval, ďalej mená matky a údaje o mešite, v ktorej sa dotyčný najčastejšie zdržiaval.

Interpol chcel rozoslaním zoznamu európskym tajným službám predovšetkým zistiť, či môžu k jednotlivým osobám poskytnúť ďalšie informácie, napísal The Guardian.

Európske tajné služby sa dlhodobo obávajú, že po porážke IS v Iraku a Sýrii odíde rad bojovníkov radikálnej sunnitskej organizácie do Európy, kde bude páchať teroristické útoky. Medzi členmi IS je rad Európanov. Podľa odhadu z roku 2015 na Blízky východ odišlo z Európy bojovať okolo 4 000 osôb.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #hrozba teroristických útokov #Islamský štát