Seehofer: Merkelová je 'kotva stability', drží pohromade slobodný svet

Nemecká kancelárka Angela Merkelová je v súčasnosti jedinou osobnosťou, ktorá drží pohromade slobodný svet. Povedal to bavorský premiér Horst Seehofer, ktorý sa v uplynulých rokoch profiloval ako jeden z najostrejších kancelárkiných kritikov, predovšetkým kvôli jej postoju v migračnej kríze. Teraz Seehofer Merkelovú označil za "kotvu stability".

23.07.2017 19:00
Seehofer, Merkelová Foto: ,
Bavorský premiér Horst Seehofer a nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (77)

Seehofer, predseda Kresťansko únie (CSU), sesterskej strany Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU), na čele ktorej stojí práve Merkelová, o svojom vzťahu ku kancelárke hovoril pri príležitosti predstavenia programu svojej strany pre parlamentné voľby, ktoré sa budú konať 24. septembra.

Takzvaný Plán pre Bavorsko je doplnkom k spoločnému národnému programu na CDU / CSU, v ktorom bavorskí konzervatívci formulovali svoje vlastné priority.

V pláne sa objavili body, na ktorých nepanovala na spolkovej úrovni zhoda, predovšetkým požiadavka na zavedenie limitu na počet prijímaných migrantov. Seehofer by ich chcel ročne v Nemecku prijímať maximálne 200 000. Merkelová dlhodobo obmedzovanie počtu prijímaných migrantov odmieta.

„Napriek všetkým diskusiám, ktoré spolu s Merkelovou vedieme, existuje len jedna osobnosť, ktorá drží slobodný svet pohromade,“ povedal na predvolebnej akcii v Mníchove Seehofer. Kancelárka je podľa neho zárukou stability, prirodzenou autoritou a silnou osobnosťou so schopnosťou viesť ľudí okolo seba. „Väčšinou si nechám poradiť len sám od seba, ale u Angely Merkelovej robím výnimku,“ dodal Seehofer.

Okrem zavedenia limitu na počet migrantov žiada CSU zo spoločného programu s CDU napríklad ešte zavedenie referend na celoštátnej úrovni. Bez obmedzenia imigrácie sa podľa Seehofera nedá zvládať integrácia.

Na rozdiel od minulosti bavorský premiér už Merkelovej nehrozí, že bez zavedenia limitu nevstúpi jeho CSU po voľbách do spolkovej vlády. Podľa posledných prieskumov by mala formácia CDU / CSU hlasovanie presvedčivo vyhrať.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #utečenci #CDU/CSU #Horst Seehofer