Streľbu na izraelskej ambasáde vyvolal útok na ochrankára

Sedemnásťročný Jordánec v nedeľu večer zaútočil na ochrankára skrutkovačom, ten začal strieľať a okrem mladíka zabil aj majiteľa budovy, kde sa nachádzali.

24.07.2017 08:05 , aktualizované: 09:16
debata (1)

Streľbu na izraelskej ambasáde v jordánskom Ammáne, pri ktorej zomreli dvaja ľudia, vyvolal útok na ochrankára.

Informovalo o tom izraelské ministerstvo zahraničia. O život prišli dvaja Jordánčania – majiteľ budovy, kde sa incident stal, a pracovník firmy s nábytkom, ktorý na izraelského člena bezpečnostnej služby zaútočil skrutkovačom. Útočník mal 17 rokov, informujú izraelské médiá.

K incidentu došlo v nedeľu večer v obytnej budove, ktorú používali zamestnanci veľvyslanectva. Dvaja Jordánčania, tam prišli vymieňať nábytok, keď jeden z nich zaútočil na ochrankára a ten následne začal strieľať. Okrem útočníka však zasiahol aj majiteľa budovy, ktorý neskôr zraneniam podľahol. Podľa polície bol lekár. Ochrankár utrpel ľahké zranenia.

Podľa izraelských médií Jordánsko nariadilo vyšetrovanie prípadu a zabránilo zamestnancom veľvyslanectva, aby opustili priestory ambasády. Ministerstvo zahraničných vecí vo svojom stanovisku takéto nariadenia nespomínalo. Uviedlo, že ochrankár má diplomatickú imunitu, píše agentúra AP.

Policajné zložky pred izraelskou ambasádou v... Foto: Reuters, STRINGER
policajti, policia, amman, izrael, jordansko Policajné zložky pred izraelskou ambasádou v jordánskom hlavnom meste Ammán.

K incidentu došlo v čase, keď Izrael a Jordánsko rokujú o narastujúcej kríze týkajúcej sa Chrámovej hory v Jeruzaleme. Na mieste už viacero dní panuje napätá situácia sprevádzaná nepokojmi a násilnosťami medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, pričom dôvodom ich sporov sú nové opatrenia zo strany Izraela.

Ten zaviedol pri vstupe na Chrámovú horu, najposvätnejšie miesto judaizmu a tretie najposvätnejšie miesto v islame, detektory kovov, čím reagoval na nedávny útok na izraelských vojakov na tomto mieste. Jordánsko je moslimským správcom tohto posvätného miesta. Incident z nedeľňajšieho večera zrejme podnieti negatívnu verejnú mienku Jordáncov voči Izraelu, čím skomplikuje úsilie o zmierenie napätia pri Chrámovej hore.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #streľba #Jordánsko #ambasáda #Chrámová hora