Poľský prezident Duda sa postavil proti vláde, bude vetovať kontroverzný zákon

Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok ohlásil svoje rozhodnutie vetovať dva zákony, ktoré mali podriadiť súdnictvo vládnej moci. Prvýkrát sa tak postavil proti Jarosławovi Kaczyńskému, lídrovi strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorého podpore mohol vďačiť za to, že sa predvlani z máloznámeho europoslanca stal hlavou štátu. Podľa Dudu by minister spravodlivosti nemal mať takú moc, akú by mu dávala zmena zákona.

24.07.2017 11:13 , aktualizované: 15:32
polsko, estonsko, Andrzej Duda Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda bude vetovať kontroverzný zákon.
debata (23)

Predsedníčka najvyššieho súdu ďakovala prezidentovi Dudovi, ocenil ho aj Walesa

Predsedníčka poľského najvyššieho súdu poďakovala prezidentovi Andrzejovi Dudovi za jeho rozhodnutie odmietnuť spornú legislatívu, ktorá sa vo všeobecnosti považuje za zásah do nezávislosti súdnictva. Stalo sa tak po tom, čo Duda oznámil, že bude vetovať dva sporné návrhy zákonov. Malgorzata Gersdorfová sa s prezidentom stretla krátko po oznámení tohto rozhodnutia. Podľa vlastných slov sa za veto poďakovala počas schôdzky, ktorá sa niesla „vo veľmi priateľskej atmosfére“. Zároveň prisľúbila „intelektuálnu“ podporu Dudovi, ktorý chce po konzultácii s expertmi žiadať novú, vylepšenú legislatívu.

„Ťažké a statočné rozhodnutie“ Dudu ocenil aj poľský exprezident Lech Walesa, ktorý je vnímaný ako symbol demokracie v krajine. Prezident sa totiž svojím krokom postavil proti vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS), ktorú až doteraz podporoval. Walesa preto v pondelok povedal, že Duda sa už „začína cítiť ako prezident“. Ľudí zároveň vyzval, aby pokračovali v masových pr

Reforma znepokojila Európsku komisiu

Reforma súdneho systému v Poľsku vyvolala protesty v uliciach a znepokojila Európsku komisiu. Kontroverznú zmenu zákonu navrhla vládnuca strana PiSa už ju schválili obe komory poľského parlamentu. Zastaviť reformu justície mohlo len veto prezidenta, ktorý sa musel rozhodnúť do 21 dní. Napokon však všetkých prekvapil, a svoje rozhodnutie zverejnil už dnes.

Duda povedal, že súdnictvo potrebuje reformu, ale tá, ktorú navrhla vláda by vytvorila represívny systém a ako ukázali protesty, tak by aj rozdelila spoločnosť. „Rozhodol som sa, že pošlem naspäť do Sejmu, čo znamená, že budem vetovať, zákon o najvyššom súde a aj ten o národnej rade súdnictva,“ vyjadril sa prezident.

Poľský vicepremiér mateusz Morawiecki povedal, že je sklamaný a prekvapený prezidentovým rozhodnutím. Líderka opozičnej strany Nowoczesna (moderná) Kamila Gasiuk-Pihowiczová nazvala rozhodnutie prezidenta „statočným činom“ a tiež vyzdvihla silu protestov, ktoré podľa nej k zamietnutiu reformy prispeli.

Po vetovaní reformy prezidentom okamžite stúpla hodnota poľského zlotého voči euru. Dôvodom je lepšie sa javiaca politická situácia v Poľsku.

Odporcovia zákona: S prijatím reforiem by sa skončila v Poľsku deľba moci

Nový zákon o najvyššom súde by umožnil ministrovi spravodlivosti, ktorý je súčasne aj generálnym prokurátorom, poslať do penzie sudcov najvyššieho súdu a nahradiť ich vo funkcii svojimi vyvolencami. Zmena v súdnictve by tak umožnila PiS, pokiaľ by vládna strana nevyhrala nasledujúce voľby, vyhlásiť ich za neplatné súdom, ktorý by bol v ich moci.

Odporcovia zákona upozorňujú, že s prijatím reforiem súdnictva by sa skončila v Poľsku deľba moci. Tým by bola ohrozená demokracia v krajine. Brusel by v tom prípade uvažoval o odobraní hlasovacích práv Poľsku.

Duda sa už minulý týždeň vyjadril, že zákon neschváli, pokiaľ nebude prijatá ním navrhnutá zmena o sudcovskej rade. Prezident je ale podporovateľom PiS a podpísal už viaceré ich kontroverzné zákony. V pondelok sa Duda stretol s predsedníčkou najvyššieho súdu Malgorzatou Gersdorfovou a predsedom národnej sudcovskej rady Dariuszom Zawistowským, aby mu predniesli svoje argumenty, ktoré mu mali pomôcť pri rozhodnutí.

PiS: Sudcovia sú skorumpovaní

O neprijatí mohla rozhodnúť aj chyba, na ktorú upozornil poľský denník Gazeta Prawna. Podľa nej senát v noci na sobotu schválil inú verziu návrhu a nie tú finálnu, ktorú schválil Sejm, čiže dolná komora parlamentu. Verzie sa líšia v jedenástich zásadných bodoch.

Strana PiS navrhla reformu z dôvodu údajnej skorumpovanosti sudcov, ktorí sú na strane elity a nie „obyčajných“ Poliakov. Tisícky protestujúcich ale obviňujú predsedu strany zo snahy zaviesť autoritatívny re­žim.

Proti reorganizácii poľského súdnictva sa vyjadrila predsedníčka slovenského najvyššieho súdu Daniela Švecová, podľa ktorej by reforma viedla k podriadeniu výkonnej moci, aj predsedovia najvyšších súdnych inštitúcii v Česku. Na stranu poľskej vlády sa postavil premiér Maďarska Viktor Orbán. Za vetovanie reformy je 55 percent Poliakov, zatiaľ čo 29 percent je za jej zavedenie.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Najvyšší súd #Právo a spravodlivosť #Andrzej Duda