Útočník zranil vo Švajčiarsku motorovou pílou päť ľudí

V severošvajčiarskom meste Schaffhausen útočník vyzbrojený motorovou pílou zranil päť ľudí, dvaja z nich sú vo vážnom stave. Informovala o tom agentúra Reuters.

24.07.2017 14:02 , aktualizované: 16:19
útok vo Švajčiarku, motorová píla Foto: ,
Švajčiarski policajti sú po hlásenom útoku v pohotovosti.
debata (22)

Polícia uviedla, že prípad nesúvisí s terorizmom, a zároveň oznámila, že už pozná totožnosť páchateľa. Ten je ale stále na úteku. Motív činu nie je známy.

„Polícia vychádza z toho, že páchateľ je v meste alebo v jeho okolí,“ povedala policajná hovorkyňa Cindy Beerová. „Čo činu predchádzalo, nie je jasné, rovnako ako motív,“ dodala.

Polícia medzitým zverejnila predpokladaného páchateľa. V skoršom popise oznámila, že je to muž s vyholenou hlavou zanedbaného zovňajšku, čo v popisku k fotografiám pripomenula. „Pozor, podozrivý je nebezpečný,“ uviedla polícia v komuniké s tým, že zrejme odišiel bielym úžitkovým vozidlom Volkswagen Caddy s registračnými značkami kantónu Graubünden. Polícia podľa portálu Blick auto už možno našla, kde sa tak stalo, ale nie je známe.

Útok sa stal dopoludnia na pobočke zdravotnej poisťovne CSS. „Do nemocnice museli previesť dvoch našich zamestnancov,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Christina Wettsteinová s tým, že obaja sa na klinike podrobili operácii. Wettsteinová ďalej povedala, že o ďalších troch zranených spoločnosť nič nevie, nevylúčila však, že by to mohli byť zákazníci.

Podozrivý z útoku vo švajčiarskom Schaffhausene... Foto: Reuters, HANDOUT
utocnik Podozrivý z útoku vo švajčiarskom Schaffhausene je podľa polície nebezpečný. Úrady v komuniké uviedli, že zrejme odišiel bielym úžitkovým vozidlom Volkswagen Caddy.

O presnom mieste útoku doteraz médiá neinformovali, správy okrem iného hovorili o zranených chodcoch a tiež o tom, že sa incident stal v blízkosti pobočky nemeckého nakladateľstvo a kníhkupectvo Weltbild.

Bezpečnostné jednotky na niekoľko hodín uzavreli historické centrum mesta, úrady nariadili tiež evakuáciu všetkých podnikov a obchodov v okolí, svoje domovy museli opustiť aj miestni obyvatelia. Stred mesta je podľa Blicku teraz opäť voľne prístupný, v uliciach mesta ale hliadkujú policajti ozbrojení automatickými zbraňami.

Porýnsky Schaffhausen je hlavné mesto rovnomenného severošvajčiarskeho kantonu, mesto hraničí s nemeckou enklávou büsingen.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #motorová píla #Schaffhausen #útok motorovou pílou