Austrália údajne napriek dohode odmieta prijímať migrantov

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) obviňuje Austráliu z toho, že zatiaľ neposkytla azyl 2-tisíc utečencom a migrantom, ktorí sú v internačných zariadeniach na ostrovoch Nauru a Papua-Nová Guinea, hoci to sľúbila. Canberra naopak trvá na tom, že sa k poskytnutiu azylu nezaviazala. Informovala o tom agentúra Reuters.

24.07.2017 15:30
debata (3)

Austrália uplatňuje prísnu azylovú politiku a utečencov, ktorí doplávajú k austrálskym brehom, zadržiava a posiela do táborov v ostrovných štátoch Nauru a Papua-Nová Guinea. Títo ľudia potom nikdy nemôžu v Austrálii získať azyl.

Podľa UNHCR Austrália sľúbila, že poskytne azyl 2-tisíc ľudom za to, že UNHCR pomôže s uplatnením dohody medzi Austráliu a USA o výmene utečencov a migrantov. „Pristúpili sme na to, pretože sme sa dohovorili, že utečenci, ktorí majú v Austrálii najbližšiu rodinu, budú môcť v krajine zostať,“ uviedol vo vyhlásení vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi. „UNHCR bol informovaný o tom, že Austrália odmieta poskytnúť azyl aj týmto utečencom,“ dodal.

Hovorca austrálskeho imigračného úradu naopak povedal, že dohoda, o ktorej sa Grandi zmienil, neexistuje.

USA a Austrálie vlani na jeseň, ešte za vlády Baracka Obamu, uzavreli dohodu, podľa ktorej Austrália poskytne azyl stredoamerickým utečencom výmenou za to, že Spojené štáty prijmú osoby z internačných zariadení v tichomorských ostrovných štátoch. Americký prezident Donald Trump dohodu najprv označil za „hlúpu“, neskôr na ňu ale pristúpil.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #utečenci #UNHCR