Porošenko: Donbas zažíva najkrvavejšie dni v tomto roku

Posledné dni tohtoročného júla na východoukrajinskom Donbase patria k najkrvavejším v roku.

24.07.2017 16:38
debata (332)

Vyhlásil to ukrajinský prezident Petro Porošenko pri telefonickom rokovaní najvyšších predstaviteľov takzvanej normandskej štvorky, teda Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny, ktoré tvoria skupinu pre riešenie východoukrajinskej krízy. Porošenko pritom znovu vyzval Moskvu, aby zastavila ruskú agresiu a dodávky zbraní na východ Ukrajiny, informoval ukrajinský denník Ukrajinská pravda.

Predstavitelia normandskej štvorky sa počas dvojhodinového telefonického hovoru zhodli na ďalších krokoch v rámci takzvanej cestovnej mapy, ktorá by mala viesť k mieru na Ukrajine. O jej finálnej podobe by sa mali v polovici augusta rozprávať štátni poradcovia jednotlivých členov štvorky. Dodržiavanie mierových dohôd pritom jej predstavitelia považujú za kľúčové. Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová počas telefonátu odmietli akékoľvek vyhlásenia, ktoré by podkopávali teritoriálnu celistvosť Ukrajiny, najmä vyhlásenie takzvaného maloruska. Jeho vznik ohlásila časť proruských separatistov minulý týždeň s tým, že k novému štátu by malo patriť 19 zo 24 ukrajinských regiónov vrátane hlavného mesta Kyjeva.

Porošenko počas telefonického rozhovoru opäť obvinil Rusko z blokovania rokovaní o výmene zajatcov medzi ukrajinskou vládou a separatistami. Zdôraznil, že Kyjev požaduje prepustenie všetkých zajatých osôb, vrátane nelegálne zadržiavaných na území Ruskej federácie. Znovu tiež označil za nutnosť vyslať na Donbas mierovú misiu OSN.

Boje prepukli na východe Ukrajiny v apríli 2014 a zatiaľ si vyžiadali viac ako 10 000 obetí na životoch. Konflikt mali ukončiť mierové dohody, dojednané počas štvorstranných rokovaní v Minsku vo februári 2015, Moskva a Kyjev sa ale vzájomne obviňujú z ich sabotovania. Najvyšší predstavitelia Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska rokovali prvýkrát od zvolenia francúzskeho prezidenta Macrona do funkcie.

332 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Petro Porošenko